Stát o míčovnu nedbá

Horšovský Týn (Plzeňský kraj) – Unikátní míčovna z konce šestnáctého století v Horšovském Týně je v dezolátním stavu, chátrala dlouhá léta. Město sice do ní každoročně investuje několik stovek tisíc korun, to ale nestačí. Druhá nejstarší míčovna v republice je národní kulturní památkou, renesanční budova se nachází v areálu zámeckého parku. Radnice se snažila míčovnu převést do majetku státu, ale po letech průtahů se nakonec vedení města rozhodlo nabídku stáhnout a pokračuje v obnově památky samo.

Před třemi sty lety v budově hrála šlechta míčové hry podobné dnešnímu tenisu nebo squashi, následně se renesanční budova přestavěla na divadlo. Dnes je stav národní kulturní památky doslova žalostný. „Ta horšovskotýnská vznikla na sklonku 16. století krátce po tom, co vzniká míčovna na Pražském hradě. Je to tedy druhá nejstarší míčovna tohoto typu v Čechách,“ uvedl správce zámku Horšovský Týn Jan Rozendorfský. Historickou míčovnu přitom mohl mít v majetku Národní památkový ústav, respektive správa zámku Horšovský Týn. Město ji totiž před zhruba pěti lety chtělo bezplatně převést státu, jenže převod nakonec zhatily administrativní úkony, které nebraly konce. „My jsme její stav museli řešit. Od státu byly neustále průtahy, takže zastupitelstvu nakonec došla dobrá vůle a usnesení jsme zrušili,“ prohlásil starosta obce Josef Holeček (ODS) a Jan Rozendorfský doplnil: „V té době existovaly dotační tituly Evropské unie na obnovu zaniklých divadel, které jsme chtěli použít. Dnes už jsou tyto tituly bohužel vyčerpané.“

Rekonstrukce míčovny tak zůstala na městu, to každý rok uvolňuje na nejnutnější opravy několik set tisíc korun bez vidiny jejího dalšího využití. „Předloni jsme tady začali s opravou statiky, v loňském roce jsme začali opravovat krov. Stojí nás to řádově 700 až 800 tisíc ročně z vlastních peněz,“ dodal starosta Holeček.

Reportáž Jana Dvořáka (zdroj: ČT24)

Míčovna by měla být stavebně zabezpečená do dvou let. Jaké ale bude její další využití, to město v současné době neví.

Unikátní míčovna z konce šestnáctého století v Horšovském Týně je v dezolátním stavu.
Zdroj: ČT24