Nejstarší jeleni žijí na Šumavě

Klatovy - Někteří jeleni žijící na Šumavě se dožívají až dvaceti let, což je v rámci Česka unikát. Prokázal to rozbor zubů letos zastřelených jelenů. V jiných lokalitách se jeleni dožívají zhruba dvanácti až čtrnácti let. Pak se zpravidla kvůli trofejím střílí. Na Šumavě ale nechávají jeleny volně dožít.

Jinde se jeleni věku nad čtrnáct let obvykle nedožijí. V národním parku jsou ale běžně k vidění i mnohem starší jedinci. „V přezimovací obůrce jsme našli jelena uhynulého stářím. Jeho věk byl zjištěn na 18 roků,“ říká Jiří Kec z Národního parku Šumava.

V Národním parku Šumava totiž nechávají jeleny volně dožít. Střílet se tu smí pouze do věku takzvaného vidlicového desateráka. „Má to jeden cíl - aby byli v populaci zastoupeni jedinci všech věkových tříd,“ vysvětluje Adam Jirsa.

Jedny z nejstarších jelenů je možné vidět také v pozorovatelně na Srní. Věk nejstarších kusů se odhaduje na 14 až 18 let, jejich stáří se dnes s přesností určuje zkoumáním zubů - přesně vrstviček sekundárního cementu, které se vytvářejí mezi kořeny zespodu korunky. Dosud se věk jelenů odhadoval podle paroží, to ale bylo hodně nepřesné.

Reportáž Davida Havleny (zdroj: ČT24)