Těžba ve Vodňanech se zatím rozšiřovat nebude

Vodňany – Vodňanská radnice zablokovala další rozšiřování těžby štěrkopísku v blízkosti města navzdory tomu, že kraj s určitými podmínkami souhlasil. Město se postavilo za lidi, které trápil hluk a prach. Těžaři se teď cítí radními podvedeni a chtějí se soudit. Tvrdí, že nikde jinde takové problémy kvůli své těžbě nemají.

Těžaři dolují štěrkopísek mezi Čavyní a Číčenicemi na zhruba 47 hektarech, i v zimě tady pracují velké bagry. Práce jsou ale písečným zrnem v očích některých místních. Podle starostky Číčenic Renaty Regálové jim nejvíce vadí hluk a prašnost. Do plánů těžařů zasáhla vodňanská radnice. Po pěti letech otočila, projekt už nehájí a naopak ho blokuje.

Starosta Vodňan Viktor Blaščák (Vodňany pro změnu) informoval, že záměr těžařů není v souladu s územně-plánovací dokumentací. „Je to v rozporu se smlouvou o spolupráci, která byla uzavřena s minulým zastupitelstvem,“ nechal se slyšet zástupce těžební společnosti Miroslav Mužík.

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)

Jenže kraj rozšíření podpořil. Těžaři ale musí splnit padesát podmínek – například se zavázali, že budou kvůli chráněným živočichům postupovat opatrně. Postoj kraje vyvolal ve Vodňanech bouři nevole. Těžební společnost vyzvala radnici, aby začala plnit, k čemu se před lety zavázala. Firma stále čeká na změnu územního plánu, aby mohla hloubit i na dalších 35 hektarech.

Vodňany na těžbě štěrkopísku vydělali sedm milionů korun. Letos dostanou další milion. Bitva o štěrkopísek se zterénu přesune do soudních budov. Těžaři už oslovili právníky, chtějí žalovat radnici.