Opavská nemocnice platí miliony za zbytečné budovy

Opava – Téměř dva miliony korun ročně platí Slezská nemocnice v Opavě za údržbu nemovitostí, které se zdravotnictvím nemají nic společného. Jde o rekreační chaty v Jeseníkách nebo třeba o bývalý domov sester v Opavě. Ředitel nemocnice se chce všech nepotřebných budov do konce roku zbavit. Buď je prodá, pronajme, nebo vrátí kraji.

Ředitel Ladislav Václavec si nechal udělat soupis veškerého nemovitého majetku pár týdnů po svém jmenování. Vyplynulo z něj, že nemocnice vlastní majetek minimálně za 10 milionů, který sice nevyužívá, ale musí za jeho provoz platit. Třeba rekreační středisko v Horní Lipové slouží pro zaměstnance nemocnice jen zcela výjimečně. „Na jeho provoz doplácí nemocnice ročně zhruba 400 až 500 tisíc korun,“ říká Václavec s tím, že teď by chtěla nemocnice začít objekt pronajímat.

Na chalupu v Malé Morávce nejezdil nikdo. Proto ji nemocnice vrátila kraji a ten ji nabídl v dražbě. „Nepodařilo se najít majitele, proto jsme přistoupili k druhé dražbě, samozřejmě za nižší cenu,“ uvedla mluvčí kraje.

V bývalém domově sester nyní bydlí asi 15 zaměstnanců nemocnice. Opuštěné byty musí nemocnice vytápět. A z účtu tak odtéká ročně dalších minimálně 300 tisíc. Pro nemocnici je to ztráta peněz a pro kraj problém, který musí co nejrychleji vyřešit. Podobný problém je s bývalou školou v Jelenici. Nemocnice si z ní udělala archiv. Všechny archiválie se ale musí z Opavy vozit 25 kilometrů daleko, což se hrubě prodraží.

Výčet nepotřebných objektů je přitom ještě širší. Pokud by se nemocnici nepodařilo nemovitostí zbavit, musela by i nadále do nich ročně vkládat miliony korun, které jí pak chybějí v běžném provozu.

Reportáž Ivy Bartoňové (zdroj: ČT24)