České Velenice budou mít nový kulturní stánek

České Velenice – Jako město hazardu a sexuální turistiky na první pohled působí České Velenice v jihočeském pohraničí. Vznikly před 90 lety, když rakouské město Gmünd rozdělila nová státní hranice. Část, která zůstala na československém území, však nenabízí žádný hrad ani památku. Nic, na co by město mohlo nalákat turisty. I novodobé dějiny ale mohou zaujmout, říkají místní a staví první městské muzeum.

Ještě tady panuje stavební ruch, ale v tom, co návštěvníci uvidí, už má tvůrčí skupina místních obyvatel jasno. Muzeum budují jako Národní divadlo, všechno financují ze svého a jejich je i většina budoucích exponátů. „Oslovovali jsme lidi, někteří se nám hlásí i sami,“ prohlásila ředitelka budoucího muzea Vladimíra Přibylová a spoluautor muzea Karel Laňka doplnil: „Mám zajímavý dokument, podařilo se mi získat rozkaz k bombardování Velenic.“

Velenický rodák Jaroslav Šollar má doma tak obrovskou sbírku, že se do nového muzea najednou ani nevejde. Jeho exponáty se budou vystavovat postupně. A kromě toho je i nenahraditelným pamětníkem. Je jen o pár let mladší než město samotné, a tak třeba pamatuje, když v aleji ještě jezdila úzkokolejka. „Jezdila tady krokem a my jsme se vozili jak na schodech, tak na náraznících. Na černo, jak se říká,“ uvedl pan Šollar.

Když ještě byly Velenice součástí rakouského Gmündu, jezdil tu dokonce trolejbus – první na území budoucího Československa. „Začíná v roce 1907, jeho trasa je z náměstí v Gmündu na nádraží,“ dodala Vladimíra Přibylová.

Nové muzeum má přesvědčit návštěvníky, že je město mnohem zajímavější, než se zdá. Pro místní v něm budou také besedy nebo promítání filmů. Kdysi slavný biograf Berousek už stěží ožije. I to je důvod, proč chtějí kulturu ve městě oživit sami.

Reportáž Kristiny Vrkočové (zdroj: ČT24)