Královédvorská zoo staví pavilon goril za peníze pro Kuks

Kuks - Místo oživení unikátní památky nový pavilon opic. Z evropských peněz, které měly přilákat do barokního areálu v Kuksu víc turistů, se staví výběh pro lidoopy ve Dvoře Králové. Zdejší zoo ale tvrdí, že spolu oba projekty souvisí. Na jiné záměry, které mají ke Kuksu na první pohled zřejmý vztah, ale z dotací nezbylo.

Projekty jako nové cesty, propagační materiály, ubytování pro turisty nebo parkoviště unie podpořila proto, že na rekonstrukci hospitalu hraběte Šporka přímo navazují. „Jedná se o projekty, které měly přivést na Kuks více turistů,“ potvrdila mluvčí Regionální rady Severovýchod Eva Jouklová. Mezi nimi je i nový pavilon goril za 26 milionů v zoo ve Dvoře Králové, deset kilometrů od Kuksu. „Z hlediska regionálního turistického ruchu jsou tu zjevné vazby,“ tvrdí Josef Táborský (ČSSD), náměstek královéhradeckého hejtmana a zároveň člen výboru, který projekty pro evropské dotace schvaloval.

„Projekt schvaluje na základě bodového hodnocení výbor regionální rady tvořený 24 zastupiteli, po osmi z Libreckého, Královéhradeckého a Pardubického kraje,“ vysvětlila Jouklová. A právě náměstek Táborský seděl v době, kdy projekty hodnotil, také v představenstvu královédvorské zoo. Že by to ovlivnilo rozdělování dotací, Táborský odmítá. Zástupci královédvorské zoo dnes o svém projektu mluvit nechtěli. Prý se vyjádří až na jaře.

O stejné peníze ale žádal také například Domov svatého Josefa v Žirči u Kuksu. Chtěl tu vybudovat zázemí pro handicapované turisty. „Hospital se v historii věnoval zdravotně postiženým. I my se zabýváme postiženými s roztroušenou sklerózou, chtěli jsme zde vybudovat zařízení pro rekondiční pobyty,“ řekl zástupce ředitele pro zdravotnictví a sociální služby Dominik Melichar. Z dotací se na ně ale nedostalo.