Na jihu Čech zvoní hrana službám diecézní charity

České Budějovice - Českobudějovické diecézní charitě chybí peníze, v ohrožení se ocitá hned několik azylových domů. Další připravují omezení činnosti, a to z jediného důvodu: ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) posílá méně peněz než v minulém roce. Jeho úředníci takové zdůvodnění ale odmítají, charitě prý posílají peněz dostatek. Ohrožené azylové domy jejich provozovatelé v průběhu zimy neuzavřou.

Azylový dům sv. Dominika Savia v Prachaticích funguje už 14 let. Matky s dětmi přespávají v bývalých kancelářích po vojácích. „Naším azylovým domem prošlo například v loňském roce 75 uživatelek služby,“ konstatuje vedoucí domu Petra Martínková. S nedostatkem peněz se tady potýkají posledních 5 let, až nyní ale opravdu bijí na poplach. „Peníze máme do června roku 2012,“ zdůraznila vedoucí azylového domu.

Diecézní charitě schází 13 milionů korun. Nejhůře je na tom strakonický Domov svaté Anny pro seniory, kde teď žije 33 starých lidí. Omezení služeb hrozí i v dalších místech, třeba v Kaplici potřebují na přežití tří středisek milion. „Další situace není v tuto chvíli vůbec jasná a nikdo mi není schopen na ni dát odpověď,“ kroutí hlavou ředitelka Diecézní charity Michaela Čermáková. Krajský úřad přislíbil, že s MPSV povede i nadále jednání o navýšení prostředků.

Uživatelka služby azylového domu Sandra Kukwiszová:

„Představa, že organizace, která mě drží nad vodou, je na tom vlastně úplně stejně, je naprosto šílená.“

Ministerstvo posílá charitě na azylové domy v Jihočeském a Jihomoravském kraji v prvním kole zhruba 35 milionů korun. Žádosti provozovatelů, kteří bojují o přežití, ještě znovu posoudí. „Všechny žádosti o dofinancování budou důkladně posouzeny tak, aby byl zachován rovný přístup vůči všem,“ uvedl mluvčí MPSV Petr Sulek.

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)