Brňané se snaží zachránit místní knihovny

Brno – Knihovna Jiřího Mahena v Brně musela kvůli snížení dotací od města zavřít čtyři své pobočky, další pak omezily služby nebo pracují v nouzovém režimu. Někde se ale lidé se zrušením pobočky nesmířili a rozhodli se knihovnu zachránit.

Z původního návrhu seškrtat síť Knihovny Jiřího Mahena o devět poboček bylo díky vstřícnosti městských části nakonec nutné zavřít jen čtyři provozy – v Líšni, Chrlicích, Králově Poli a v Brně-středu. Někteří obyvatelé těchto čtvrtí se ale odmítli smířit s tím, že si už nebudou moci ve své čtvrti půjčovat knihy a rozhodli se „svoji“ knihovnu zachránit. 

Uzavřen tak byl například jeden ze dvou provozů v Líšni. Pod petici za zachování knihovny se sice podepsalo šest set lidí, ale nebylo to nic platné. Se ztrátou knihovny se ale nehodlá smířit tamní sdružení Líšeň sobě, které se rozhodlo provozovat ji samo. Za výpůjčním pultem se tak od dubna začnou střídat dobrovolníci. Městská část sdružení přispěje na nájem a energie.

Část knih si Mahenova knihovna odvezla, zbylé tituly občanskému sdružení prodala za symbolických deset tisíc korun. Bývalá provozovna knihovny nabídne kromě četby i další služby, místo by se mělo proměnit v komunitní centrum. Novým provozovatelům knihovny se už nabídl antikvariát, který přislíbil příležitostně obohacovat regály knihovny o další tituly. Ozvali se i jednotlivci, kteří chtějí knihovně věnovat své vlastní přečtené knihy. 

Zrušení mělo potkat i knihovnu v Chrlicích, která sídlila v místní základní škole. Po dohodě s ředitelkou školy nechala Mahelova knihovna v provozovně všechny dětské tituly, místní malí čtenáři si tak budou moci půjčovat knihy i nadále. Knihovna ale bude přístupná jen žákům.

Řada poboček se sice zavření vyhnula, fungují ale v omezené míře. Ústřední knihovna na Kobližné ulici je v pracovních dnech otevřena od 10 do 18 hodin, namísto do 19 hodin. „Bohužel musíme pro rok 2012 některé pobočky zavřít a v jiných omezit provoz jen jednou za 14 dní. Nově budou v tomto nouzovém režimu otevřeny pobočky v Horních Heršpicích, Ivanovicích, Jehnicích a v Přízřenicích,“ uvedla už dříve Edita Vališová z Knihovny Jiřího Mahena.

Čtenáři navíc musejí počítat s tím, že v knihovnách najdou daleko méně novinek. „Máme o třetinu méně peněz na nákup knihovních fondů a když si k tomu přidáte i to, že vzrostlo DPH, tak z toho vyplývá, že budeme moci nakupovat daleko méně,“ konstatuje ředitelka Knihovny Jiřího Mahena Libuše Nivnická. Zatímco dosud v brněnských knihovnách přibývalo kolem 32 tisíc svazků ročně, letos to bude jen 25 tisíc.

Rozhovor s ředitelkou KJM Libuší Nivnickou (zdroj: ČT24)