Spory kolem brněnského Bauhausu se začal zabývat Ústavní soud

Brno – Nejasnosti kolem stavby hobbymarketu Bauhaus v Brně-Ivanovicích začal řešit Ústavní soud. Spor se týká stavebního certifikátu, který vydal autorizovaný inspektor Milan Teigiser. Právě kvůli údajně nezákonému dokumentu podali místní aktivisté žalobu, a dokud o ní Městský soud v Praze nerozhodne, Bauhaus kvůli soudnímu řízení zůstane zavřený. Spor se přenesl k Ústavnímu soudu v pátek, kdy soudcům kvůli odkladnému účinku dorazila stížnost od Teisigera a také společnosti Heršpická - správa nemovitostí, která je propojená s Bauhausem.

Aktivisté tvrdí, že Teigiser vydal certifikát utajeně a v rozporu se zákonem, když obešel majitele a majitelky sousedních rodinných domů i organizace hájící životní prostředí v Ivanovicích. Lidé z okolí protestují proti stavbě řadu let, podporují je také aktivisté z hnutí Nesehnutí a občanských sdružení. I přes protesty stavba pokračovala, nyní je Bauhaus včetně parkovišť a příjezdových komunikací prakticky hotový.  

Rakouská společnost Bauhaus už loni v prosinci oznámila, že kvůli zastavenému projektu v Ivanovicích připravuje arbitráž proti Česku. Před vydáním odkladného účinku už Bauhaus do hobbymarketu najímal zaměstnance a navážel zboží. Soudní spor firmě přináší značné ztráty. Škodu spojenou s případným úplným zmařením investice vypočetl Bauhaus na 2,24 miliardy korun.  

Ivanovický Bauhaus
Zdroj: ČT24

Institut autorizovaného inspektora zavedl nový stavební zákon. Inspektor smí vydat certifikát, který fakticky nahrazuje stavební povolení. Stavebník se tak může vyhnout mnohdy zdlouhavému a pracnému stavebnímu řízení. Zákonodárci předpokládali, že inspektoři budou povolovat hlavně stavby, proti kterým nikdo neprotestuje. Aktivisté ale tvrdí, že certifikáty často slouží právě k obcházení nesouhlasu lidí v okolí stavby. Současnou praxi nedávno kritizovala také kancelář ombudsmana.     

Česká právní veřejnost si dlouho nebyla jistá, zda se lidé vůbec mohou proti certifikátům nějak bránit. Z loňských rozhodnutí Nejvyššího správního soudu vyplývá, že se proti certifikátu nelze odvolat k žádné nadřízené úřední instanci. Možná je jen přímá žaloba k soudu. Na základě tohoto stanoviska Nejvyššího správního soudu se Městský soud v Praze začal žalobou proti ivanovickému certifikátu věcně zabývat a poskytl jí odkladný účinek.