Opavská charita nemá na provoz, obrací se na kraj i stát

Opava – Bez zhruba milionu a čtvrt musí prozatím hospodařit opavská Charita. Právě takovou částku činí rozdíl mezi plánovaným rozpočtem (zhruba 1,5 milionu korun) a prozatímní sumou 250 tisíc. Podle vedení terapeutického centra povede současná situace dříve či později k omezení provozu nebo i k úplnému zavření charity. Od kraje už totiž nedostanou dotace, které byly převážně z evropských zdrojů. Pomoci se zřejmě nedočká ani od státu. Ministerstvo práce a sociálních věcí prý ze svého rozpočtu už více peněz dát nemůže.

Terapeutická dílna RADOST v rámci opavské Charity poskytuje už 20 let zázemí lidem s mentálním postižením, kteří nejsou schopni pracovat ani zůstat doma o samotě. Oslavy výročí však tvrdě přebíjí finanční situace - na další provoz zde momentálně chybí více než milion korun. „Prakticky to znamená, že už jsem měl zavřít, že už bych v této době měl dávat výpovědi a klienty omezovat,“ komentoval ředitel Charity Opava Jan Hanuš.

O práci by přišlo 7 lidí a více než 30 mentálně postižených klientů mezi 18 a 60 lety by v lepším případě muselo zůstat doma. V podobných problémech přitom jsou i další podobná zařízení v Opavě. Pokud neseženou peníze, bude muset omezit provoz dalších minimálně 15 terapeutických dílen v kraji.

Z regionálního úřadu přitom nezaznívají příznivé zprávy. „Předpokládáme, že se tím bude zabývat rada kraje a hledat možnosti, jak té situaci pomoci, nicméně se nedá očekávat, že by kraj byl schopen ekonomicky převzít problémy, které dosahují výše 180 milionů na území celého kraje,“ uvedl vedoucí odboru sociálních služeb Daniel rychlík. Moravskoslezští radní by měli problém charitních a sociálních zařízení řešit už tento čtvrtek.

Reportáž Ivy Bartoňové (zdroj: ČT24)