Hladina Ohře klesá, druhý stupeň zatím trvá

Klášterec nad Ohří - Druhý stupeň povodňové aktivity v povodí Ohře kvůli tajícím krám platí dál. Hladina toku se sice pomalu vrací k normálu, stále ale hrozí zaplavení několika domů a zahrad. Nejvíce voda ohrožuje obyvatele Klášterce nad Ohří a nedalekých Rašovic. Vodohospodáři se ale obávají hlavně víkendu, kdy mají být teploty celý den nad nulou a hrozí tak další masivnější tání. Zatímco na západě republiky praskají ledy, na východě našeho území hrozí během noci a zítřka náledí. V Jeseníkách horská služba snížila stupeň lavinového nebezpečí.

Hladina v Klášterci sice klesá, radnice se ale rozhodla na doporučení Povodí Ohře druhý stupeň zatím neodvolat. Stav pohotovosti zjednodušuje práci povodňové komise. „Průtoky jsou pod dlouhodobým průměrem, led ale stále brání plynulému odtoku v Rašovicích; v Klášterci se situace zlepšila. Hladina se ale snížila i v Rašovicích o dvacet centimetrů od včerejšího odpoledne, je to na dobré cestě,“ řekl mluvčí Povodí Ohře Jan Svejkovský.

Desetikilometrový ledový zátaras se táhne z Klášterce až k přehradě v Kadani

Uvolnit ledovou hráz pomocí techniky není v této situaci možné. „Koryto je široké zhruba 50 metrů, celý ledový nápěch od Rašovic až k Boči měří více než deset kilometrů na délku. Nelze efektivně odstranit veškerý led tak, aby voda mohla volně odtékat,“ vysvětlil Svejkovský s tím, že voda si už sama razí cestu ledovou tříští a putuje do kadaňské nádrže.

Reportáž Petry Tachecí (zdroj: ČT24)

Odborníci také důrazně varují lidi před vstupem na led. „Pokud jde o malé rybníky, když si lidé změří tloušťku ledu a nezjistí žádný pohyb hladiny, neměl by být problém jít si zabruslit. Co se ale týče veškerých vodních toků, řek, potoků a také velkých nádrží, tam bych zdvihl varovný ukazováček, to je situace velice nebezpečná,“ poznamenal Svejkovský. Hlavní problém je podle jeho slov v tom, že pokud se pod bruslařem prolomí led na řece, proud ho strhne pod ledovou krustu, což na rybníku nehrozí.

Během posledních čtyř dnů zasahovali ústečtí hasiči kvůli tajícím krám nejméně patnáctkrát. A to nejen v Klášterci, ale také na Děčínsku či Litoměřicku, kde pročišťovali koryto potoka a čerpali vodní lagunu. V Benešově nad Ploučnicí, Horních Habarticích či Rumburku uvolňovali kry v korytě řeky pomocí bagru. Ve Varnsdorfu čerpali vodu z jednoho sklepa.

Někde taje, jinde mrzne

Na rozdíl od západních Čech, kde zatím ledy tají, pro silnice Pardubického, Královéhradeckého, Olomouckého a Moravskoslezského kraje platí varování před ledovkou. Náledí se bude tvořit v noci na středu a po ránu. Na vině bude mrznoucí déšť nebo déšť se sněhem, jak upozornil Český hydrometeorologický ústav. „Během noci na středu bude počasí u nás ovlivňovat slábnoucí frontální systém postupující dále k východu,“ doplnili meteorologové. Jejich výstraha platí pro uvedené kraje od půlnoci do středečních 8 hodin.

Počasí také dovolilo snížit lavinové ohrožení v Jeseníkách na třetí stupeň. Horští záchranáři nadále varují před nebezpečím a nedoporučují turistům vydávat se mimo vyznačené trasy. Čtvrtý lavinový stupeň z pětibodové škály platil v horách od sobotního rána. Během neděle přestalo ale přestalo sněžit. „Sněhová pokrývka se v lavinových katastrech částečně stabilizovala,“ uvedl dispečer horské služby Martin Chalupa. Všechny lavinové katastry v Jeseníkách se nacházejí mimo turistické trasy. Pokud lidé doporučení horské služby respektují, nebezpečí jim nehrozí.