Do šumavských stop jen za peníze, plánují starostové

Vimperk – Turistům hrozí, že budou v zimě platit za vstup na šumavské běžecké trasy. Uvažují o tom starostové horských obcí, které stopy udržují. Poukazují, že je úprava tras nákladná, obce zaplatí celkem 2,5 milionu korun za sezonu. Je to pro ně nepříjemná novinka, protože dříve údržbu pokrývaly evropské dotace.

Evropská unie přestala dotovat údržbu šumavských běžeckých tratí, starostové proto chtějí, aby za své pohodlí zaplatili sami turisté. „V současné době je to z rozpočtu obce,“ uvedl starosta Kvildy Václav Vostradovský. Poplatek by neměl být vysoký – podle návrhu by měl každý běžkař, který do stopy vjede, zaplatit dvacet korun denně.

Zpoplatnění běžeckých tras přesto může být pro obce riskantní – ne každému běžkaři se nápad líbí. Podle kvildského starosty Vostradovského proto obce zjišťují, zda se navíc nenajde mecenáš, který by byl ochoten na údržbu stop přispívat.

Podle starostů není možné, aby obce údržbu stop dlouhodobě platily, protože je příliš drahá. Například Kvilda, která udržuje 50 kilometrů tras, a Modrava s 45 kilometry celkem zaplatí za údržbu přes půl milionu korun. „Jeden okruh stojí 15 tisíc,“ shrnul modravský starosta Antonín Schubert. Podle rolbaře Jana Zemana je přitom nutné stopy projet alespoň dvakrát týdně.

Pro 450 kilometrů šumavských stop je teď nutné stanovit jednotný prodej lístků. Systém by měl fungovat na bázi dálničních známek a kontroly by byly namátkové. Starostové chtějí, aby systém začal platit co nejdříve.

Reportáž Veroniky Kabátové (zdroj: ČT24)