Také Kladno omezí svou MHD

Kladno – Snížit počet spojů městské hromadné dopravy v méně vytížených částech dne a zrušit noční linku se rozhodla kladenská radnice kvůli úsporám v rozpočtu. Změny začnou platit už v pondělí. Roční úspora bude asi pětiprocentní oproti dosavadnímu stavu, městské autobusy tak najedou o 136 tisíc kilometrů méně. Kladno není jediné město, které chce kvůli penězům omezovat dopravu, podobné opatření připravil pražský magistrát, který chce od 1. března zrušit noční provoz metra a v červnu provést další velké škrty.

Kladenské šetření omezí provoz linek 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 a 19. Noční linka 19 bude zrušena úplně. Autobusům číslo 1 až 6 nechá radnice prodloužit intervaly mimo špičku, některé spoje linek 4 a 7 potom pojedou po kratší trase. „Počítá se také s větším omezením provozu linky 8 a jejím nahrazením prodloužením některých spojů linky 3 ke hřbitovům,“ doplnil mluvčí radnice Vilém Frček.

Zrušením spojů by měl dopravce, kterým je firma ČSAD Kladno, ušetřit 1,7 milionu korun za rok. Podle ředitele společnosti Ludomíra Landy půjde především o úspory v nákupu pohonných hmot, jejichž cena neustále roste. „Například zvýšení ceny nafty o jedinou korunu znamená navýšení meziročních nákladů o celý milion korun,“ zdůraznil ředitel Landa.

Kladenskou MHD využívá ročně zhruba deset milionů lidí, město na její provoz připlácí 48,5 milionu korun. Nové jízdní řády zveřejnila ČSAD Kladno na svém webu.