Týrané krávy museli v zimě vysekávat z ledu a trpí dál

Staňkov (Domažlicko) – Už rok válčí úřady s farmářem Josefe Kazdou ze Staňkova na Domažlicku. Ten podle veterinářů týrá hospodářská zvířata, o která má pečovat. Už proto dostal podmíněný trest, a loni mu byl dokonce chov hospodářských zvířat zakázán. Šestnáct krav ale dál přežívá v žalostných podmínkách. Za silných mrazů musela být zvířata dokonce vysekávána z ledu. Chovateli teď hrozí až pětileté vězení. Protože se chovem zvířat živí, nelze mu navíc krávy zabavit jinak než exekucí. Tu ale soud schválil až nyní. Zvířata tak snad konečně budou mít nové majitele.

Hospodářská zvířata – zejména krávy, ale také ovce – žijí ve Staňkově v bahně mezi vlastními výkaly a kovovým šrotem. Potravu v ohradě hledají marně, nemají kde ležet, jsou vysílená a klepou se zimou. Kazda proto dostal už loni podmínku a tříletý zákaz chovu dobytka. Nic se ale nezměnilo, a tak mu Městský úřad v Horšovském Týně uložil pokuty v celkové výši 97 tisíc korun. Chovatel je ale nezaplatil.

O vyhublých kravách vědí úřady od roku 2007

Před rokem rozhodly úřady o exekuci na majitele dobytka – jediném způsobu, jak připravit farmáře o zvířata, jež ho živí. Krajská veterinární správa tvrdí, že udělala maximum, nastala ale podle ní patová situace. Kazda se totiž na poslední chvíli odvolal. Domažlický soud odvolání zamítl až nyní. V nejbližší době tak může být celý chov odkoupen. Už se ohlásil i první zájemce.   

Reportáž Davida Havleny (zdroj: ČT24)