Pytlový svoz odpadů v Turnově nekončí, radnice ustoupila protestům

Turnov – Obyvatelé v Turnově mohou dál třídit odpad do pytlů jako dosud. Radnice chtěla původně pytle z úsporných důvodů zrušit, a snížit tak náklady na tříděný odpad, lidé ale protestovali. Rada města proto rozhodla třídění do pytlů zachovat. Tuto službu využívá ve městě asi 13 procent turnovských domácností, radnice dává ročně na svoz pytlů 150 tisíc korun.

Podle starostky Hany Maierové (Nezávislý blok – SNK) je pytlový svoz v době úspor nadstandardní službou, lidé totiž mohou na vytříděné plasty nebo papír využívat speciální kontejnery – ty jsou ve městě na 62 stanovištích. Navíc je ve městě i sběrný dvůr a kompostárna. „Negativní reakce lidí nás překvapila, nečekali jsme, že zrušení pytlového svozu vyvolá takovou nevoli,“ přiznala starostka. 

Navíc každý rok přibývají kontejnery na další místa, i když jejich výtěžnost klesá. Podle informací krajského úřadu se v Turnově v roce 2010 vytřídilo v přepočtu na jednoho obyvatele 35,2 kg papíru, skla a plastů. O pět let dříve to ale bylo 51 kilogramů. „Třídění plastových lahví a papíru do pytlů jsme zavedli před několika lety, kdy ještě systém nebyl tak propracovaný, jako je dnes,“ uvedla starostka Maierová. Podle ní ho využívají hlavně obyvatelé v rodinných domech.

Reportáž Milana Brunclíka (zdroj: ČT24)

Opozice ve městě se obávala, že pokud by se zrušil pytlový svoz, tak objem vytříděného odpadu ještě poklesne. Nakonec pro zachování svozu pytlů zvedla ruku většina radních. „Je to jako v Kocourkově, ale já si myslím, že ti, kteří mají zájem třídit, tak že si seženou informace o tom, že pytlový svoz bude nadále pokračovat,“ uvedla zastupitelka Martina Pokorná (SZ).

Turnov hospodaří letos s rozpočtem 297 milionů korun, přičemž rozpočet je nastaven jako velmi úsporný. „Turnov stejně jako většina měst musí šetřit, v rámci rozpočtu proto rozpitváváme jednotlivé položky a hledáme, kde ušetřit,“ řekla Maierová. Na svoz a nakládání s odpady má letos radnice v rozpočtu stejně jako loni 11,5 milionu. Jen kvůli zvýšení DPH ale likvidace odpadů zdraží ve srovnání s loňským rokem zhruba o půl milionu. Občané platí za odpad roční paušál 500 korun, což ale kryje zhruba 70 procent nákladů, zbytek musí uhradit město.