Ekologickou havárii na Mělnicku nemá kdo zaplatit

Mělník - Do potoka v Úžicích na Mělnicku vyteklo z kotelny společnosti Eurochemie několik kubíků lehkého topného oleje. Firma, která by správně měla zaplatit následné sanační práce, ale nemá dostatek peněz, protože je na ni uvalená exekuce. Náklady tak bude muset pravděpodobně uhradit nadřízená obec, v tomto případě Kralupy nad Vltavou, případně Středočeský kraj. Oba úřady ale tvrdí, že potřebné peníze ve svém rozpočtu nemají.

„Uklízeli jsme kotelnu, demontovali a zprůchodňovali jsme ventilek. Při povolení toho ventilu došlo k úniku lehkého topného oleje. Zadrželi jsme jeden a půl sudu,“ uvedla jednatelka společnosti Jana Sussmilchová. Celkem uniklo necelých pět litrů lehkého topného oleje, které málem zamořily nedaleký lužní les.

Ekologická společnost Deconta, jež únik likvidovala, nyní požaduje proplacení prací, které větší havárii zabránily. „Krajský úřad by byl povinen se finančně podílet na této situaci v momentě, kdy by nebyl znám viník této ekologické havárie, což v tomto případě tak není, viník je znám,“ objasnila postoj Středočeského kraje jeho mluvčí Markéta Vítková.

Reportáž Lucie Komňacké (zdroj: ČT24)

Kralupy nad Vltavou se k celé záležitosti staví negativně. „Já nyní nebudu moct například opravit chodník nebo školku, z ušetřených peněz mám zaplatit tuto havárii a potom se soudit s původcem havárie,“ uvedl místostarosta města Libor Lesák. Kvůli obavám, že jí její práce zaplacena nebude, Deconta práce z části přerušila; ještě by přitom bylo potřeba odstranit ohnisko znečištění a zbytky olejů a kalů.