Na sídlištích není kde parkovat, autům musí ustoupit zeleň

Karlovarský kraj - Asi všechna česká panelová sídliště mají problém s nedostatkem parkovacích míst. Za posledních dvacet let se počet osobních aut v zemi zdvojnásobil. Některá města hledají způsob, jak parkoviště rozšířit. Na velké investice ale nejsou peníze.

Dlouhé objíždění obytných bloků a hledání místa k zaparkování, s tím se potýkají obyvatelé panelových sídlišť po celé republice. Mnozí přitom nerespektují značení a záměrně či neúmyslně se dopouštějí dopravních přestupků. „Staví na chodníku, na trávníku, někdy nenechají dostatečný průjezd pro vozidla integrovaného záchranného systému,“ potvrzuje velitel hlídkové služby chebské městské policie Stanislav Makovička. Úzké uličky plné aut jsou problém hlavně pro hasiče, s technikou se často nedostanou až k domu.

Počet registrovaných osobních aut se v Česku za posledních 22 let zdvojnásobil. Osobní auto tu má už skoro každý druhý obyvatel. Počet parkovacích míst na sídlištích je ale stejný jako v době jejich výstavby.

Reportáž Marka Štětiny (zdroj: ČT24)

Například chebské sídliště Skalka má 2 000 bytů, parkovacích míst je tu ale jen 800. Podle radnice chybí nejméně tisícovka dalších. „Při budování sídliště stačily na jeden obytný dům dvě parkovací místa, před dvaceti lety to byla dvě na patro. Dnes potřebujete dvě parkovací místa na jednu bytovou jednotku,“ říká místostarosta Chebu Tomáš Linda. Radnice se teď snaží parkoviště rozšířit. Prostoru je ale málo, zmizí proto trávníky, stromy a další zeleň. Město ale slibuje, že pokácené stromy nahradí novou výsadbou.

I tak ale jedna ulice získá maximálně 50 parkovacích míst navíc. Řešením by mohla být výstavba podzemních garáží. Na to teď ale Cheb ani další česká města peníze v rozpočtu nenajdou.