Za ubití soka v lásce potvrdil soud 18letý trest

Olomouc – Téměř do svých osmdesáti let pobude ve vězení recidivista Alexander Baláž. Dnes šedesátiletému muži potvrdil vrchní soud osmnáctiletý trest za ubití muže z Českého Těšína. Ten se měl předloni ucházet o tehdejší Balážovu přítelkyni. Dlouholeté vězení přiřkl Alexanderu Balážovi už ostravský krajský soud – nejen za osudný útok, ale také za napadení samotné ženy, o niž se muži přeli. Proti verdiktu se však odsouzený odvolal.

Podle rozsudku napadl Alexander Baláž svého známého v listopadu 2010 kvůli jeho náklonnosti k Balážově tehdejší přítelkyni. Baláž poškozeného muže úderem pěstí do obličeje srazil k zemi a poté mu opakovaně dupnul na břicho. Způsobil tak vážná poranění vnitřních orgánů a vnitřní krvácení. Muž zanedlouho na následky zranění zemřel. Baláž dnes před soudem tvrdil, že si muž mohl zranění způsobit sám, protože užíval léky a současně pil alkohol. V podnapilosti potom údajně často padal.

Soud však Balážovo tvrzení odmítl. „Skutečnost, že by si poškozený mohl sám způsobit některá zranění, byla spolehlivě vyvrácena znaleckými posudky, které prokázaly, že zranění mohla vzniknout pouze aktivním násilím ze strany jiné osoby,“ uvedl mluvčí soudu Petr Angyalossy. Vrchní soud tak potvrdil rozhodnutí krajského soudu, který čin označil za těžké ublížení na zdraví s následkem smrti, potrvdil i osmnáctiletý trest. „Obžalovaný se již v minulosti dopouštěl zvlášť závažné trestné činnosti a byl již v minulosti posuzován jako zvlášť nebezpečný recidivista. V rámci zvýšené sazby lze osmnáctiletý trest označit za přiměřený a zákonný,“ dodal mluvčí Angyalossy.

Alexander Baláž naposledy opustil vězení v roce 2008. Za mřížemi seděl především za násilné trestné činy. Patřilo mezi ně ublížení na zdraví, výtržnictví, ale i loupeže, kterých se dopustil v minulosti již čtyřikrát. Muž má podle znaleckých posudků výrazně narušenou strukturu osobnosti.