Starostka Hronova po letech opustila ODS, má výhrady k Horníkové

Hronov - Dlouholetá starostka Hronova na Náchodsku Hana Nedvědová opustila Občanskou demokratickou stranu. Důvodem je podle ní nekončící trestání za vlastní názory, iniciativu a vyžadování bezmezné poslušnosti poslankyni ODS Zdeňce Horníkové, uvedla Nedvědová v prohlášení. Poslankyně Horníková narčení odmítá a tvrdí, že Nedvědová neunesla neúspěch při sestavování kandidátky pro podzimní krajské volby.

Nedvědová v prohlášení uvedla, že členové hronovské ODS nemohou hájit zájmy města v krajském zastupitelstvu a nemohou se stát delegáty kongresu ODS. To má být podle ní údajně trest za to, že se hronovská ODS postavila proti prodeji Vodovodů a kanalizací Náchod, a. s. do rukou Veolie. „Čas a zkušenosti jiných měst, která tak učinila, ukázaly, že jsme udělali dobře. V ODS na Náchodsku se však pod diktátem poslankyně Zdeňky Horníkové vlastní iniciativa a názor neodpouští,“ uvedla starostka.

Horníková, která stojí v čele náchodské ODS a nedávno se stala i předsedkyní ODS v Královéhradeckém kraji, dnes řekla, že odchod Nedvědové z ODS je reakcí na neúspěch při sestavování krajské kandidátky. „Když nezískala v tajné volbě podporu pro umístění na předních místech kandidátky, dál již nekandidovala a ten neúspěch neunesla,“ řekla Horníková.

Hronovská starostka tvrdí, že stranu na Náchodsku v poslední době opouštějí schopní a pracovití lidé. „ODS opustil i senátor Petr Pakosta, a to ze stejných důvodů jako já. Říkal svůj názor, pořádal besedy, dovolil si veřejně vystoupit proti problematickému prodeji náchodského pivovaru,“ uvedla Nedvědová, která byla členkou ODS téměř 14 let.

Hana Nedvědová je čtyři volební období starostkou Hronova, v letech 2004 až 2008 byla krajskou zastupitelskou. Nedvědová dnes řekla, že chce nadále působit ve veřejném životě, rozhodně však neplánuje vstoupit do jiné strany. O tom, zda bude za 2,5 roku kandidovat v komunálních volbách, zatím nechtěla spekulovat.