Moravský Krumlov chce připravit zámek na návrat Muchových pláten

Brno - Moravský Krumlov na Znojemsku začne v létě opravovat zámek, odkud před několika měsíci památkáři odvezli plátna Alfonse Muchy. Krumlovští věří, že pokud upraví výstavní prostory, cyklus maleb Slovanská epopej se po pražské výstavě bude moci do moravského městečka vrátit. Peníze na opravu zámku shromažďují ve fondu „Moravský Krumlov 2022“. Je v něm šest milionů korun, což na zahájení oprav stačí, uvedl v dnešní jihomoravské příloze Mladé fronty Dnes starosta Tomáš Třetina (TOP 09).

„Musíme dát do pořádku výstavní prostory tak, abychom splnili podmínky památkářů. Tedy zajistit novou klimatizaci, stabilní vlhkost v místnostech, vyměnit okna a opravit zámeckou věž, která je v alarmujícím stavu,“ cituje Třetinu list. Starosta věří, že je potřeba především opravy zahájit a „pak už příliv peněz nebude tak snadné utnout“.

Svinutá Muchova plátna jsou nyní v pražském depozitáři. Galerie hlavního města Prahy chystá dvouletou výstavu ve Veletržním paláci. Na její přípravě se podílí i malířův vnuk John Mucha. V únoru však řekl, že osobně s výstavními prostorami příliš spokojen není. Jsou podle něj nadmíru osvětlené, problematické je také vytápění. 

Situace v Moravském Krumlově, kde odvozu pláten předcházely protesty místních, je mu líto. „My všichni máme vůči Krumlovu ohromný dluh,“ uvedl. Připomněl zásluhy města při obnově děl a péči o ně. Pokud se v Praze na hlavním nádraží nepodaří zřídit pro plátna stálou expozici, je Mucha připraven usilovat o vrácení děl na Moravu. Podmínkou však podle něj musí být rekonstrukce výstavních síní krumlovského zámku.