Severočeši dávají přednost nezapnutým pásům před rychlou jízdou

Most – Nečekané zjištění přinesla policejní kontrolní akce na silnicích Mostecka a Chomutovska. Nejčastěji zaznamenaným přestupkem nebylo dlouhodobě „nejpopulárnější“ překročení rychlostního limitu, nýbrž jízda bez použití bezpečnostních pásů. Ze 111 kontrolovaných řidičů se nepřipoutalo 33, jeden z nich dokonce pásy ze svého vozu zcela odstranil. Pokutováno bylo kvůli přestupkům 76 kontrolovaných řidičů – více než dvě třetiny.

Nejkurióznější nepřipoutaný řidič, kterého policisté při kontrolách přistihli, seděl za volantem nákladního auta. Připoután ovšem být nemohl, protože neměl čím. „Policistům tvrdil, že vozidlo pásy nikdy nemělo, ale dopravní policisté kontrolou interiéru vozu zjistili, že je někdo odstranil,“ uvedla policejní mluvčí Ludmila Světláková.

Nejčastější přestupky nepatřily k vážným – kromě pásů šlo o různá překročení rychlosti. Hlídky, posílené i o saské policisty, však přistihly také tři automobily v nevyhovujícím technickém stavu, jeden z kontrolovaných řidičů byl opilý.

Mostečtí policisté společně se saskými kolegy zastavili 81 aut, v nichž nemělo zapnuté pásy 30 lidí. Celkem podle mluvčí Světlákové při bezpečnostní akci zjistili 58 přestupků a udělili pokuty za 17 500 korun. Chomutovští policisté zkontrolovali 30 řidičů, 18 z nich se dopustilo přestupku. Většinou je policisté pokutovali za překročení nejvyšší dovolené rychlosti v obci, tři řidiči neměli za jízdy zapnuté bezpečnostní pásy. Celkem policisté rozdělili pokuty za 10 300 korun.