Kolínské gymnázium stále postrádá svého zřizovatele

Kolín - Budova kolínského gymnázia patří městu. Kdo ale bude jejím zřizovatelm, zatím stále není jasné. Město by proto chtělo od krajského úřadu získat také zřizovací práva. Středočeský kraj to ale odmítá, bojí se totiž, že zadlužená radnice nebude mít peníze na provoz a nutné opravy gymnázia.

Středočeský kraj platí městu Kolín za pronájem historické budovy gymnázia jednu korunu. Proto radnice navrhla, aby se ze symbolického nájmu udělal tržní, platilo by se tak pětasedmdesát tisíc korun měsíčně. To ale hejtmanství kraje odmítlo. „Máme obavu, že investice nepůjdou do školy, protože město je zadluženo a bude tím sanovat svůj dluh,“ vysvětlil obavy náměstek hejtmana Středočeského kraje Marcel Chládek. 

Reportáž Lucie Komňacké (zdroj: ČT24)

Podle starosty Kolína Víta Rakušana by se 75 procent z nájemného od kraje vracelo do budovy, čímž by se umožnil její rozvoj. Město tak požádalo o převod zřizovacích práv. Kraj tuto možnost sice nejprve sám navrhl, ale poté, co nápad nepodpořilo ministerstvo, názor změnil. Gymnázia se prý zbavovat nechce, tvrdí totiž, že město by nemělo dost peněz na jeho udržení. „V situaci, kdy se Kolín topí v dluzích, by to byl hazard s touto školou. V tuto chvíli proto od této myšlenky upouštíme,“ podotkl Chládek.

Pro vývoj gymnázia teď zbývají dvě možnosti. Buď hejtmanství přistoupí na vyšší nájemné, nebo ustoupí město a budovu bezplatně převede kraji. Město dosud platilo jen nejnutnější opravy, před pár dny začala první větší investice od roku 2000. Za dva miliony se rekonstruuje kanalizační řad, který už byl v havarijním stavu.