Firmy bojují o klienty, kvůli získání zakázky jdou i pod cenu

Královéhradecký kraj - O třiačtyřicet milionů levnější bude pro Královéhradecký kraj oprava Tylova gymnázia. Zadání veřejné soutěže počítalo se 110 miliony, vítězná firma ale nabídla částku o 40 procent nižší. Podobné zkušenosti mají i radnice v dalších městech. Je to současný trend, firmy se předhánějí v rekordně nízkých nabídkách, jen aby zakázku získaly.

V případě Tylova gymnázia předpokládal projektant s cenou kolem 110 milionů korun. Vítěz nabídl 67 a půl milionu. Krajskému úřadu se částka zdála nepřiměřeně nízká. „Opakovaně jsme žádali firmu, aby doložila, že navrhnutá cena je reálná. Firma všechny potřebné doklady dodala a zakázku získala,“ řekl mluvčí kraje Imrich Dioszegi.

Obavy z podhodnocené zakázky mají i v Českém Meziříčí. Staví tu kanalizaci a čistírnu odpadních vod podle projektu za 77 milionů. V první soutěži vyhrála firma s cenou o milion nižší. Kvůli podezření na manipulaci obec tendr zrušila a vypsala nový. Tentokrát zakázku získala nabídka s částkou 67 milionů. „Zdá se mi to nereálné, bojím se, aby ta firma zaplatila subdodavatelům,“ vyjadřuje obavy starosta Meziříčí Milan Žďárek.

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)

„Zákon o veřejných zakázkách umožňuje požadovat složení jistiny do výše dvou procent z předpokládané ceny. Firma si pak samozřejmě rozmyslí, aby z důvodu podseknutí zakázky přišla o statisíce či miliony,“ říká Vladimír Derner (KDU-ČSL), náměstek královéhradeckého hejtmana. Takové možnosti ale zadavatelé využívají málo. Podle vicehejtmana chybí obcím odborníci, kteří by z pozice zadavatele zakázky kvalitně připravili, řídili a kontrolovali.