Český rozhlas archivuje hlasy jihočeských zvonů

České Budějovice – V Českých Budějovicích pokračuje unikátní projekt Českého rozhlasu nahrávání hlasu jihočeských zvonů, autoři už zaznamenali zvuk pěti set z nich. Nakonec přišlo na řadu sedm zvonů na Černé věži, které zcela výjimečně zazněly všechny.

Největší jihočeský zvon Bumerin zvonil naposledy v prosinci – na památku Václava Havla. „Už když na něj člověk kouká, má před ním respekt. A ten zvuk je famózní,“ prohlásil zvukař Marek Svoboda a koordinátor projektu Hlasy jihočeských zvonů Jan Kopřiva doplnil: „Jednalo se o jedno z nejnáročnějších natáčení, dva jsou vlastně pod samotnou lucernou.“ Natáčení zvonů ve věži táborského kostela bylo mnohem jednodušší. Za prvé jsou jenom tři a je také možné se k nim dostat snadněji, jen po schodech.

Reportáž Kristiny Vrkočové (zdroj: ČT24)

V takové míře a navíc všechny, nikdy zvony na Černé věži nezvonily. „Umíráček a zvon stříbrný, které jsou až v lucerně, se už nepoužívají. Většinou se zvoní čtyřmi zvony,“ vysvětlil provozovatel Černé věže Jan Vančura. Podrobnější dokumentace neexistuje, dalším generacím poslouží jako svědectví o zvonech na začátku třetího tisíciletí. „Je to úžasný svět,“ dodal Jan Kopřiva.

Kromě občasného vysílání zůstávají hlasy zvonů v rozhlasovém archivu. Až budou všechny, měla by o nich vzniknout kniha se zvukovým nosičem.