Problém kontaminované vody v Litovli bude trvat ještě roky

Litovel (Olomoucko) - Pod částí Litovle na Olomoucku teče kontaminovaná voda, zjistili vloni na jaře litovelští radní. Obyvatelé městské části Nasobůrky a obce Haňovice by proto neměli používat vodu ze studen. Spodní vodu znečisťují těkavé látky, které pravděpodobně prosakují z bývalé skládky. Pro obyvatele se situace nejspíše nezlepší ani letos.

„Likvidace nebezpečí, které je v zemi ukryto už celá desetiletí, je běh na dlouhou trať,“ komentuje to redaktorka ČT Radka Štědrá. V současné době probíhá výběrové řízení na zhotovitele, tedy firmu která dekontaminaci skládky provede. „Vedení města věří, že se potřebné náležitosti podaří vyřídit do srpna, samotná dekontaminace se pak odhaduje až na tři roky,“ říká Štědrá. Sanace bývalé skládky má stát 473 milionů korun, z toho až 394 miliony by mohla pokrýt dotace Evropské unie.

Kdo je za znečištění odpovědný, není zatím zřejmé. Radnice podala trestní oznámení na neznámého pachatele. „V úvahu připadá možnost, že se do prostoru na počátku 80. let vyvezl materiál po požáru litovelského podniku Tesla. V areálu kdysi také stávala stanice technické kontroly, která prý mohla zavinit kontaminaci,“ informuje redaktorka Štědrá.

Ložisko znečišťuje spodní vodu těkavými látkami, které se podobají rozpouštědlům ve strojírenských provozech. „Zjištěné znečištění lze charakterizovat jako masivní, až zhruba šestinásobně překračující dané limity, jejichž překročení může znamenat výrazné riziko ohrožení zdraví člověka či životního prostředí,“ popsala již dříve mluvčí České inspekce životního prostředí Ivana Awwadová.

Telefonát Radky Štědré (zdroj: ČT24)