Praha navrhla Středočeskému kraji společnou objednávku autobusů

Praha – Společnou objednávku veřejné dopravy od roku 2014 navrhuje pražský magistrát Středočeskému kraji. Případné společné výběrové řízení by mohlo provoz linek zejména v okolní hlavního města zefektivnit, pro kraj by to však znamenalo o rok odložit hromadnou výpověď smluv autobusovým dopravcům. Středočeský kraj už uvedl, že termín ukončení smluv ke konci února 2013 už nebude měnit – ledaže by už podruhé nestihl dokončit výběr nových dopravců.

Středočeský kraj vypověděl smlouvy všem autobusovým dopravcům, kteří v regionu jezdí, loni. Výpovědní lhůta měla původně vypršet letos v květnu, nakonec však kraj nestihl vypsat tendry na nové dopravce, a tak odložil výpověď o dalších devět měsíců.

Hrozí zdražení, varuje pražský náměstek

Pražští představitelé se obávají, že změna provozovatelů autobusových linek ve Středočeském kraji povede k rozbití stávajícího příměstského systému Pražské integrované dopravy. Praha, která zatím tendr na dopravce nechystá, totiž potom nebude moci platit svůj podíl dopravcům, které Středočeský kraj vybere.

V současnosti poskytuje město na autobusy Pražské integrované dopravy zhruba 200 milionů korun ročně. Podle primátorova náměstka Josefa Noska proto hrozí, že budou zpřetrhány návaznosti středočeské a pražské veřejné dopravy, bude zredukován objem příměstských linek a zdraží jízdné.

Magistrát chce společnou objednávku, kraj trvá na svém

Pražský magistrát proto vyzval Středočeský kraj, aby počkal s výpovědí smluv ještě o rok. Do roku 2014 by pak bylo možné připravit velké výběrové řízení, které by společně vypsaly oba kraje (Středočeský a hlavní město) a podílely se na něm také středočeské obce, které některé spoje objednávají a s připravovaným krajským tendrem rovněž nemají nic společného.

Středočeský kraj ale trvá na tom, že noví autobusoví dopravci začnou v kraji jezdit už od 1. března 2013. Podle hejtmanského náměstka hejtmana Robina Povšíka se pro cestující nic nezmění. „Budeme stejně jako nyní jezdit k nejbližším stanicím metra,“ uvedl Povšík. Možnost další změny termínu bude připadat v úvahu v případě, že kraj opět nestihne připravit tendr.