Středočeský kraj opět má čím se pochlubit v Praze

Praha – Středočeské infocentrum v Husově ulici v Praze je sice stále ještě uzavřeno kvůli rekonstrukci, ale už za týden bude opět přístupné. Návštěvníci se mohou těšit na výstavy v nové galerii, nově se budou moci vydat i do gotických sklepů, k dispozici jim bude také kavárna. Rekonstrukce Středočeského infocentra stála kraj 55 milionů korun, nový název historické budovy bude znít Gate.

Středočeský kraj se se svým pražským infocentrem dlouho trápil. Ačkoli stojí na královské cestě od Karlova mostu na Staroměstské náměstí, turisté se mu obloukem vyhýbali. Nakonec se kraj rozhodl změnit přístup a infocentrum zásadně proměnit. Nové expozice by už na návštěvníky mohly zabrat. „Od změny dispozice, změny designu a širší nabídky si slibujeme, že nejenom sem, ale hlavně do středních Čech nalákáme nové turisty,“ shrnul účel rekonstrukce hejtman David Rath.

Označení Gate (tj. brána), které nové infocentrum dostane, má naznačit, že jde o pomyslnou bránu do Středočeského kraje. Letáčky s informacemi ale budou tentokrát pro turisty spíše doplňkem. Zajímavosti o regionu se dozvědí, když si půjdou prohlédnout historické středověké sklepy – románské a nově i gotické –, navštíví kavárnu nebo přijdou na výstavu. „Začínáme nejvýznamnějším českým fotografem 20. let Františkem Drtikolem,“ upozornil ředitel Středočeské turistické a informační služby Jiří Doležal. Drtikolovy fotografie vystřídají v půli května díla irského malíře Francise Bacona. Začátkem zimy pak galerie představí tvorbu současných středočeských umělců.

Rekonstrukce infocentra byla dlouhá, navíc se ještě o rok protáhla. Za zdržením stála rekonstrukce gotických sklepů používaných dříve jako skladiště, kde velmi dlouho pobývali archeologové.

Reportáž Lucie Komňacké (zdroj: ČT24)