Studenti si poradí s větrnou elektrárnou, robotem i napětím v potravinách

Pardubice – Pátého ročníku festivalu vědy a techniky pro děti a mládež se účastní 270 autorů s celkem 156 projekty, kteří postoupili ze školních a okresních kol soutěže. Množství přihlášených mladých vědců láme rekordy. V Česku ojedinělá akce, která se snaží podpořit nadějné talenty, otevírá studentům cestu na mezinárodní soutěže i do laboratoří vývojářských firem.

„Není pouze důležité, na čem pracují, ale jak pracují. Tedy aby se naučili metodu vědeckého způsobu řešení problému,“ řekl České televizi předseda pořádající Asociace pro mládež, vědu a techniku AMAVET Stanislav Medřický.

V Ideonu, kde se festival koná, mají školáci svoje stánky, u nichž projekty představují. Pohybují se třeba v oblasti techniky, zabývají se ale i turistikou, zvířaty nebo složením potravin. Nejlepší studenti mají možnost zúčastnit se zahraničních soutěží. Například loňský vítěz Aleš Stejskal ze soukromého letohradského gymnázia uspěl i v mezinárodní soutěži I-SWEEP 2011 v texaském Houstonu, kde získal jednu ze tří hlavních cen. Věnuje se usměrňování nanovláken a na vývoji pracuje s pomocí regionální firmy. „Aleš je velmi vnímavý mladý muž, který rychle pronikl do složité problematiky, kterou je velmi těžké pochopit a nastudovat,“ prohlásil o talentovaném badateli manažer firmy Contipro Group Tomáš Papež.

Reportáž Michala Klokočníka (zdroj: ČT24)

Festival se může pochlubit podporou kraje i pardubické univerzity. Schopnosti dětí mají oslovit právě tuzemské firmy. „Všichni ředitelé velkých a proexportních firem tvrdí, že se jim nedostává lidský potenciál, a kde jinde by ho měli hledat,“ řekl pro ČT hejtman Radko Martínek (ČSSD).