Místo 12 let dostali tři údajní velkopěstitelé svobodu

Ostrava - Krajský soud v Ostravě zprostil dva Vietnamce a Čecha obžaloby z výroby drog. Největší případ pěstování marihuany v Moravskoslezském kraji se podle soudu nepodařilo prokázat. Stále se neví, komu pěstírna patřila, ani kdo ji vybavil. V profesionálně vybavené velkopěstírně poblíž centra Ostravy našla policie 1 500 rostlin marihuany. Rozsudek není pravomocný, žalobkyně se proti němu přímo v soudní síni odvolala. Obžalované soud nařídil propustit okamžitě z vazby na svobodu. Hrozilo jim až 12 let vězení.

„Obžalovaní dnes u hlavního líčení využili svého zákonného práva a odmítli k věci vypovídat stejně jako v přípravném řízení. Pouze jeden z obžalovaných se krátce k věci vyjádřil,“ řekla ČT mluvčí Krajského soudu v Ostravě Lucie Böhmová. Podle obžaloby Vietnamci rostliny zalévali, hnojili a rozsvěcovali jim světlo, zatímco osmatřicetiletý Čech se staral o zásobování například hnojivem. Kromě pěstovaných rostlin policisté našli i 627 sazenic a přes dva kilogramy usušené marihuany. Odhadovali, že pokud by pachatelé vše prodali, vydělali by asi deset milionů korun.

Beáta Ciencalová, státní zástupkyně: „Fiasko to určitě není. Je to prvoinstanční rozhodnutí, takže předpokládám, že mnou podané odvolání může přinést ve věci samozřejmě změnu.“   

Státní zástupkyně v obžalobě uvedla, že pěstírnu vybavily osoby, které se zatím nepodařilo vypátrat. V době zásahu policie totiž v pěstírně nikdo nebyl, dva Vietnamce a Čecha zatkli policisté až o několik hodin později. Předseda senátu uvedl, že trojici obžalovaných s případem spojují jen nedostatečné důkazy - stopy DNA Asiatů zajištěných na místě činu a otisk prstu jejich českého spoluobžalovaného na jednom z kanystrů. Podle soudce to nejsou důkazy, které by dostatečně prokázaly, že se trojice o rostliny starala.

S tím ale nesouhlasí kriminalista, který na případu pracoval. Podle něj bylo dostatek důkazů svědčících o vině obžalovaných. „Otisky a DNA jednoznačně potvrdily to, že na místě byli. Navíc jsme je zatkli na útěku. Ze spletitého areálu se jim podařilo utéct,“ řekl policista, který si nepřál zveřejnit své jméno. Právě Vietnamci se stávají v posledních letech hlavními výrobci marihuany v Česku. Jen za poslední tři roky se počet odhalených velkopěstíren téměř zdvojnásobil.

Reportáž Jiřího Loučky (zdroj: ČT24)