Historická hrobka v Nových Hradech projde rekonstrukcí

České Budějovice – V Nových Hradech začíná záchrana historické hrobky rodu Buquoyoů. Podobá se Schwarzenberské v Třeboni, její stav je ale horší. Dovnitř pronikla vlhkost, kamenné části pokryl mech a poškozené jsou i omítky. Radnice sháněla na opravy peníze dvacet let, až teď se jí podařilo získat jeden a půl milionu z památkářských fondů.

Pseudogotická hrobka stojí téměř na státních hranicích, potomci původních majitelů sice žádali o její vrácení, ale neuspěli. O hrobku a její okolí se tak stará radnice v Nových Hradech, původní majitelé k ní ale každý rok jezdí z Německa. V patrové hrobce je uloženo osm rakví, ve kterých jsou uloženy manželské páry rodu Buquoyoů. 

Hrobka je dominantou hřbitova už 120 let. V 80. letech tady tehdejší správci prováděli poslední úpravy, z krypty udělali smuteční síň. Na další práce ale získala radnice peníze až teď. Opravy čekají podpěrné sloupy, řemeslníci se zaměří také na schody a kryptu v podzemí. V postranních prostorách hrobky je také problém s vlhkostí. Krovy a střecha jsou naopak v dobrém stavu a opravovat se podle památkářů zatím nemusí. Oprava hrobky potrvá zhruba čtyři měsíce, správci ovšem slibují, že se turisté po celou dobu rekonstrukce dostanou dovnitř.

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)