Hrad Švihov obsadí Borgiové

Plzeň – Na pronájmech filmařům dokážou hrady a zámky vydělat stovky tisíc korun. Příkladem je vodní hrad Švihov, kde se chystá natáčení dalších dílů úspěšného historického seriálu Borgiové. Mezi dekoracemi se během víkendu budou moci projít i návštěvníci hradu. Nejedná se přitom o pouhé filmové rekvizity, ale o poctivý historický nábytek.

Vedle nového nábytku se přestavuje i hrad samotný. Vytvářejí se nové krby a celé místnosti se přestavují tak, aby iluze italského sídla na konci 15. století byla dokonalá. „Kaple se přemění na kapli v Neapoli v 15. století, z tanečního sálu se stane renesanční tělocvična,“ doplňuje kastelán hradu Švihov Lukáš Bojčuk. Vůbec poprvé se správě hradu podařilo s produkcí domluvit i to, že mezi filmové kulisy mohou zavítat i běžní návštěvníci.

Pro správce hradů a zámků jsou filmaři zajímavým zdrojem peněz, za pronájmy interiérů i venkovních prostranství se platí nejméně desítky tisíc korun. Produkce seriálu Borgiové si na týden pronajala celý hrad Švihov, podle kastelána se tak cena pronájmu vyšplhala řádově na stovky tisíc korun.

Reportáž Jana Dvořáka (zdroj: ČT24)

„To zůstává právě tomu objektu, který pak může peníze investovat třeba do nějakého restaurování,“ vyzdvihuje mluvčí Národního památkového ústavu Plzeň David Růžička. Natáčení seriálu začne příští týden v úterý a potrvá až do neděle, veřejnosti bude po tuto dobu hrad uzavřen.

Seriál Borgiové je další z řady velkých zahraničních projektů, které do Česka přitáhl vládní program podpory filmového průmyslu. Ten producentům nabídl proplacení části utracených peněz s cílem zvýšit atraktivitu země pro filmaře. Program od roku 2010 doposud přilákal filmařské štáby snímků Mission: Impossible - Ghost Protocol, Red Tails nebo amerického televizního seriálu Missing.