Nebezpečná tržnice v Kraslicích vyhořela, viník se hledá

Kraslice (Sokolovsko) – Tržnice v Kraslicích na Sokolovsku v noci vyhořela. Oheň zničil desítky dřevěných stánků, kde vietnamští obchodníci přechovávali své zboží. Vznikla tak půlmilionová škoda, požár nikoho nezranil. Hasiči se na místo vydali v krátké době už podruhé. Nedávno provedli v kraslické tržnici bezpečnostní kontrolu a poukázali na špatné zabezpečení a elektroinstalaci, od které mohou stánky snadno chytit. Zavřít tržnici kvůli těmto pochybením však hasiči nemohli.

Obrovský požár vypukl krátce po půl sedmé večer. Na místo postupně dorazilo na 80 hasičů z obou stran česko-německých hranic, na kterých tržnice stojí. Přesto oheň zcela zničil 30 stánků, tj. zhruba pětinu tržnice. Oheň dostali hasiči pod kontrolu po necelých dvou hodinách.

Kromě budov a zboží museli hasiči zachraňovat také některé jejich majitele, což jejich zásah zkomplikovalo. „Několik Vietnamců se snažilo vynášet z hořících stánků své zboží. My jsme museli nejdřív zachránit je a teprve poté začít účinně hasit,“ upřesnil mluvčí hasičů Martin Kasal.

Další překážku pro hasičský zásah představovaly výbušniny. Tržnice byla ještě od Vánoc plná petard a ohňostrojů. Navíc byly v některých stáncích propanbutanové lahve. „Vynosili jsme větší množství propanbutanových lahví, které jsme museli ochlazovat,“ podotkl mluvčí Kasal.

Ohnisko požáru našli vyšetřovatelé v jednom ze stánků na okraji tržnice. Proč hořelo, budou zjišťovat kriminalisté. Je podle nich pravděpodobné, že šlo o nedbalost. Výsledky kontroly, kterou hasiči provedli minulý týden, jim však mohou být dobrým vodítkem. Při kontrole zjistili řadu nedostatků – zapnuté a opuštěné elektrické spotřebiče vedle bomby na propan-butan nebo odkryté elektrické rozvody. Majitelé stánků dostali pokuty, hasiči je varovali, že pokud tržnici řádně nezabezpečí, může požár vypuknout kdykoli. Podle hasičů je hlavním smyslem kontrol upozornit na závažné nedostatky. Do tržnic se chtějí vracet pravidelně. Možná byla i jiná příčina – než požár vypukl, probíhal v jeho ohnisku svatební obřad se svíčkami.

Ohořelé trosky úřady kvůli bezpečnosti nařídily strhnout. Ve zbylých stáncích se prodává dál. Policie hledá viníka požáru, kterého chce obvinit z obecného ohrožení.