Studenti představili projekty šumavského elektromobilu

Plzeň – Studenti několika oborů na Západočeské univerzitě v Plzni spojili své síly a navrhli prototypy elektromobilu, který by měl po složitě přístupných lokalitách šumavského parku převážet hendikepované osoby. První výsledky své práce univerzita dnes představila s tím, že elektricky poháněné vozidlo by mělo po Šumavě začít jezdit do konce příštího roku.

Vozítko na elektrický pohon by mělo sloužit především pro pohybově postižené a vozíčkáře, kteří se kvůli svému hendikepu nedostanou na turisticky atraktivní místa v národním parku. Český projekt Elektromobilita pro Šumavu se přitom inspiruje německým projektem E-WALD s rozpočtem 38 milionů eur. V rámci něj vysoká Škola v Deggendorfu zakoupila hned 20 elektromobilů od různých výrobců a testuje je v oblasti Bavorského lesa. „Zaměstnanci vysoké školy je mají k dispozici a dennodenně je zkouší,“ potvrdil vědecký pracovník Vilém Dostál.

Už příští rok bude mít široká veřejnost možnost si testované elektromobily v rámci projektu E-WALD pronajmout. Český projekt Elektromobilita pro Šumavu by se v ideálním případě měl s německou obdobou spojit a i v Bavorském lese by mohl jezdit elektromobil vyvinutý a postavený studenty Západočeské univerzity. Ještě letos chce vedení univerzity vybrat jeden studentský projekt elektromobilů pro Šumavu, jehož prototyp by se měl začít vyrábět v příštím roce.

Reportáž Jana Dvořáka (zdroj: ČT24)