Prahou pochodovali příznivci Izraele odsuzující rasistické akce

Praha - Pochodu dobré vůle se za zpěvu židovských písní zúčastnilo asi čtyři sta lidí. Sešli se v senátní Valdštejnské zahradě. Procházením centrem Prahy chtěli upozornit na to, že v naší společnosti stále existují nebezpečné antisemitské myšlenky. Zároveň svým kulturním a klidným chováním chtěli příznivci Izraele vytvořit kontrast k agresivnějším rasistickým demonstracím.

Náměstí Franze Kafky v centru Prahy zaplavilo heslo: „Izraeli, nejsi sám“ a izraelská vlajka. „Předsudky proti skupině, které vedou k násilí, nemají v této společnosti co dělat,“ řekl jeden z účastníků pochodu. V půl třetí odpoledne přišly asi tři stovky lidí na Palachovo náměstí. Odtud pak pokračovaly dál do Valdštejnské zahrady.

„V dobách nejistoty a krize hrozí větší nebezpečí, že budou lidé hledat obětního beránka. My chceme upozornit na to, aby se to už neopakovalo,“ vysvětlil předseda Mezinárodního křesťanského velvyslanectví Jeruzalém ČR Mojmír Kallus. Prahou pod modrobílými vlajkami procházeli i pamětníci. Například Marta Kottová, která přežila čtyři koncentrační tábory.

Reportáž Martiny Tlachové (zdroj: ČT24)

„Dneska mě zastavují dospěláci a říkají mi, paní Kottová, od té doby, co jste nám to řekla, jsme to už nezapomněli,“ řekla pamětnice. Pochod se letos konal už podeváté a hlavním prvkem byly děti - ty mají symbolizovat naději a hlavně život, který celá akce podporuje.

Součástí shromáždění byla dramatická koláž textů a hudební produkce, vystoupili například herci Jan Potměšil a Barbora Lukešová. Umělci se vraceli ke genocidě za druhé světové války, během níž nacisté zavraždili šest milionů lidí židovského původu. Mezinárodní křesťanské velvyslanectví Jeruzalém má pobočku v Praze a uvádí mimo jiné, že reprezentuje miliony věřících z více než 125 zemí světa, které spojuje láska k židovskému národu.