Ústavní soud definitivně přiřkl opočenský zámek státu

Brno/Opočno - Ústavní soud (ÚS) definitivně potvrdil, že zámek v Opočně a další nemovitý majetek na Rychnovsku zůstane ve vlastnictví státu. Soudci po čtyřletém zkoumání odmítli stížnost dědičky původních majitelů Kristiny Colloredo-Mansfeldové. V minulosti ÚS odmítl také stížnosti, jež se týkaly mobiliáře Opočna.

Colloredo-Mansfeldové přišli o zámek za nacistické okupace, po válce zůstal v držení státu. Proto se na zámek nevztahovaly restituční zákony. Ústavní soudci už dříve konstatovali, že restituční zákonodárství nemohlo napravit všechny křivdy minulosti. „Byť Ústavní soud i v této věci vnímá důvody ke konfiskaci majetku předchůdce stěžovatelky nacistickou okupační mocí jako neospravedlnitelné, je nucen opakovaně poukázat na vůli zákonodárce, jasně vymezenou v restitučních zákonech, napravit pouze ty křivdy, ke kterým došlo v letech 1948 až 1989,“ stojí v usnesení senátu se zpravodajem Stanislavem Balíkem.

Kristina Colloredo-Mansfeldová se vydání zámku domáhala od roku 1991. Na čtyři roky se renesanční památka dokonce vrátila do její správy. Národní památkový ústav ale podal stížnost k Ústavnímu soudu, který v roce 2004 spor vrátil na začátek. V novém procesu soudy v Rychnově nad Kněžnou a Hradci Králové rozhodly ve prospěch státu a správnost jejich verdiktů potvrdil v roce 2007 také Nejvyšší soud.

Zámek Colloredo-Mansfeldům zkonfiskovali v roce 1942 nacisté, po roce 1945 připadl na základě dekretu prezidenta Beneše státu. Mansfeldové se po válce o majetek začali soudit, po nástupu komunistického režimu emigrovali do Rakouska. Podle Kristiny Colloredo-Mansfeldové její otec za války přišel o majetek kvůli nepřátelství k nacistům. Poukazovala také na údajnou rasovou perzekuci rodiny. Podle Národního památkového ústavu však pro takové tvrzení nejsou důkazy, což nakonec konstatovaly také soudy.

Hi-res
Zdroj: ČT24

Zámek v Opočně je jednou z nejnavštěvovanějších památek v Královéhradeckém kraji, nabízí například unikátní obrazárnu a sbírku zbraní. Colloredo-Mansfeldům patřil tři století. Potomci šlechtického rodu vedli se státem také spory o inventář zámku, například o cenný kočár, sbírky obrazů, zbraní či historický nábytek. Celková hodnota majetku podle některých odhadů přesahuje miliardu korun.