S holí v ruce vyhnala seniorka z bytu podvodníky

Havířov – S holí v ruce vyhnala z bytu pětasedmdesátiletá žena z Havířova podvodníky, kteří se ji pokusili okrást o celoživotní úspory. V bezpečí před jejím hněvem byla dvojice pobertů až ve chvíli, kdy jim kriminalisté nasadili pouta a odváželi do cely. Policisté ovšem čekali před domem – s podezřelou dvojicí už v minulosti měli policisté co do činění. Dalšího muže, kterého podezírají z podobných podvodů, dopadli policisté také na Frýdeckomístecku.

Sedmadvacetiletý recidivista a jeho dvaapadesátiletá teta se dostali do bytu seniorky, když jí namluvili, že jsou zástupci zdravotní pojišťovny a mají vytvořit seznam léků, které bere. Zatímco však muž prohlížel léky, jeho teta vklouzla do ložnice a začala hledat cennosti. Majitelka bytu ji však přistihla, a tak se podvodníci místo lupu dočkali vyhazovu a hrozeb holí. „Otevřela jsem dveře a říkám, ven! Byla bych se i bránila,“ podotkla odvážná seniorka.

U domu již čekali policisté. Známé dvojice podvodníků si už dříve všimli na ulici a sledovali ji. „Kriminalisté podezřelou dvojici ihned zadrželi a obvinili z porušování osobní svobody,“ uvedla policejní mluvčí Zlatuše Viačková. Podezřelou dvojici čeká v příštích dnech hned několik výslechů na policii. Údajně v Havířově stejným způsobem okradli nejméně pět důchodců. 

Policie včera v Moravskoslezském kraji dopadla i dalšího podobného podvodníka. Třiadvacetiletého recidivistu přistihli, když se pokoušel starším lidem nabízet smlouvy a současně jim vykrádal byty. Podle vyšetřovatelů má na svědomí osm takových krádeží, které se staly na Frýdeckomístecku. Důchodce připravil dohromady o 30 tisíc korun.

Trojice přistižených podvodníků však tvoří podle kriminalistů pouhou špičkou ledovce, v jednotlivých regionech se vyskytují desítky takových případů ročně. „Proto vyzýváme starší spoluobčany, aby byli obezřetní a nepouštěli podvodníky domů,“ vyzvala mluvčí Viačková.

Reportáž Jiřího Loučky (zdroj: ČT24)