Brno opravuje další funkcionalistickou památku

Brno – Jihomoravská metropole je městem funkcionalistických skvostů, shodují se odborníci. Kromě vily Tugendhat mezi ně patří i vila bratrů Kubových v Řečkovicích. Stavba byla v minulých dekádách zdevastována, a tak se ji snaží majitel – dnes město Brno, postupně opravovat. Letos přijde na řadu výměna oken za více než milion korun.

Vila bratrů Kubových je ukryta za protihlukovou stěnou Svitavské radiály v Brně-Řečkovicích. Společně se svým sourozencem, architektem Vilémem, ji postavil v roce 1936 Alois Kuba. Třípatrová funkcionalistická stavba patří podle odborníků ke klenotům meziválečné architektury Brna. „Její jedinečnost je v tom, že to není ten typicky čistý, puristický funkcionalismus, ale jsou tady i romantické motivy. Vlastně i uspořádání schodiště s terasou jej odlišuje od rigidních funkcionalistických staveb,“ popsal odborník z Národního památkového ústavu Karel Doležel.

Vila má za sebou pohnutý osud. V osmdesátých letech v domě sídlila Státní bezpečnost, právě tehdy byla většina původních prvků zničena. „Jedna z mála věcí, co se prostorově zachovala, je schodiště se zábradlím,“ vysvětluje Doležel. 

Svého času dokonce hrozilo, že dům půjde k zemi, aby ustoupil stavbě silnice. Ulice Hradecká nakonec vede po mostě jen kousek od domu. Vila ale ztratila své původní okolí – rozsáhlé zahrady, které ji obklopovaly. Památku dnes vlastní a spravuje město, které ji využívá jako dům dětí a mládeže. „Vilu jsme převzali jako historický majetek od ministerstva vnitra. A podle toho objekt i vypadal. Už několik let se snažíme postupně jeho stav zlepšovat, letos chceme dokončit výměnu oken,“ potvrdil náměstek brněnského primátora Oliver Pospíšil.  

Dům s pohnutým osudem 

Stavitel Alois Kuba byl po krátkém zatčení gestapem v roce 1943 donucen vilu prodat brněnské Němce Edith Piesch a během jednoho měsíce se vystěhovat do svého bytu na Kotlářské ulici. Po válce byla vila zkonfiskována a sloužila lékařským účelům. Od roku 1957 v ní byly zřízeny jesle, které o dvacet let později vystřídalo sídlo Státní bezpečnosti. Po revoluci přešel dům do správy města Brna. Teprve v roce 2009 se na popud odborné veřejnosti stala kulturní památkou.

Vlastní vila Aloise Kuby (1936)

Dům navrhnul bratr Aloise Kuby Vilém, vlastní vila Aloise Kuby je v kontextu Vilémovy tvorby něčím zcela výjimečným. Dvoupatrová budova stojí na svažitém pozemku, který původně tvořila rozlehlá zahrada. Hlavní vchod je pod úrovní terénu a vedou k němu široká schodiště. Výrazná křivka dalšího schodiště se klene nad tímto vstupním nádvořím a spojuje dům s terasou na střeše garáží. V přízemí domu se nacházel byt správce a pokoje služek. Schodiště ve vstupní hale vede do haly v patře, kterou prosvětluje oblá prosklená stěna zimní zahrady. Zde se nachází obývací pokoj a kuchyň. Ložnice, šatna a lázeň jsou umístěny v posledním podlaží s další krytou terasou. Rozsáhlý suterén skrýval technické zázemí včetně rozvodny ústředního topení a protiletecký úkryt. Interiér domu byl vybaven nábytkem vyrobeným brněnskými UP závody podle návrhu bratrů Kubových

Zdroj: Brněnský architektonický manuál

Reportáž Barbory Lukšové (zdroj: ČT24)