Tisíce studentů slaví v Praze majáles

Praha - Pražští studenti dnes slaví tradiční studentský svátek majáles. Akce začala symbolickým pokácením osmimetrové májky, kterou před měsícem vztyčili studenti ve Vodičkově ulici. Krátce před polednem pak odtud vyšel průvod asi tisícovky lidí, který zamířil přes náměstí Republiky, nábřeží Kapitána Jaroše až do Stromovky. V areálu je připravený open-air festival a další doprovodný program, který potrvá až do půlnoci. Vrcholem večera bude i volba letošního krále majálesu.

Průvod je nedílnou součástí majálesových oslav, družiny kandidátů na krále majálesu z jednotlivých škol postavily i alegorické vozy, které se k průvodu přidaly na náměstí Republiky. Příznivce kandidáta Blahoslava Blaženého z České zemědělské univerzity vezl zelený traktor doprovázený studenty v zelených tričkách. Kandidát Pedrito Primero z Vysoké školy ekonomické zvolil k dopravě velký bílý pick-up. Reprezentant ČVUT s přezdívkou Matsuro sám řídil malé elektrické vozítko, RUMmarkus VI. z Vysoké školy chemicko-technologické jel v průvodu na korbě multikáry a kandidát za Univerzitu Karlovu, který vystupuje pod pseudonymem Převtělení sv. Václava, vyrazil na koni.

Pět nejkrásnějších studentek bude bojovat o titul Miss Majáles

Pětice kandidátů na krále majálesu bojovala měsíc o přízeň studentů hlavně po hospodách a barech. Při průvodu městem se představili také široké veřejnosti. V internetovém hlasování zvítězil zástupce Karlovy univerzity. Kdo se stane absolutním králem majálesu, se ale rozhodne až večer v parku Stromovka. Vítěz by měl poté převzít od pražského primátora Bohuslava Svobody symbolický klíč od bran města. Čeká na něj i třítýdenní zájezd do Turecka, jízdní kolo a hektolitry piva. Pět nejkrásnějších studentek bude zároveň bojovat o titul Miss Majáles.

Hudební vystoupení se letos odehrávají na sedmi scénách, kde se vystřídá přes čtyřicet kapel. Zahrají například hudební skupiny Tata Bojs, Sto zvířat, Midi Lidi, Iné Kafe, Mig 21 nebo Monkey Business. Dvě pódia jsou věnována jen studentským kapelám. Součástí akce je i jarmark, na kterém se představí nejrůznější studentské spolky.

Studentské veselice se loni zúčastnilo okolo 15 000 lidí, letos pořadatelé očekávají účast o něco větší. Vstupenky stojí na místě 399 korun, jejich součástí je i slevový kupon, který lze uplatnit u partnerů akce. Majáles se slaví už od 15. století, kdy došlo k rozmachu univerzit.