Olomouckou nemocnici zaplavila voda

Olomouc - Škodu za několik milionů korun napáchala havárie potrubí ve fakultní nemocnici v Olomouci. Od půlnoci do rána tu zasahovali hasiči poté, co voda zatopila dva kardiologické sály na první interní klinice. Oba sály budou 14 dnů mimo provoz, akutní pacienty budou ošetřovat nemocnice v Brně a ve Zlíně.

„Havárie se stala v prvním podzemním podlaží, ve kterém bylo pět až deset centimetrů vody. Voda dále protekla stropem do druhého podzemního podlaží. Ani v jednom z těchto pater nejsou pacienti umístěni,“ řekl mluvčí nemocnice Egon Havrlant. Doplnil, že voda poškodila dva katetrizační sály. „Nejedná se o sály, ve kterých by lékaři operovali. Využívají se ke kardiologickým intervenčním výkonům. Akutní případy budou v době úprav sálů převáženi do Brna a Zlína. Plánované zákroky přesuneme na pozdější dobu, doženeme je v náhradních víkendových termínech,“ doplnil.

Havárie si všimla sestra, která slyšela zvuk tekoucí vody. Jak uvedl mluvčí hasičů Zdeněk Hošák, zásah byl náročný z pohledu zabezpečení celého oddělení, především pokud jde o kontrolu přívodů elektrické energie, aby nedošlo k ohrožení lidí. Jaké škody voda napáchala, zatím zástupci nemocnice nevědí. Bude ale v řádech milionů korun. Proti podobným haváriím je zdravotnické zařízení pojišťěno.