Parkovací spor v Pelhřimově: Buď budou stát auta zadarmo, nebo na zkolaudovaném

Pelhřimov – Spor o parkování na asfaltové ploše před poštou se rozhořel v Pelhřimově. Město totiž požaduje po majitelce pozemku, aby tam buď auta nechala stát zadarmo, nebo plochu zkolaudovala jako parkoviště. To by si ale vyžádalo velké investice. Majitelka plochy tvrdí, že město chce pozemek prodat pro stavbu hypermarketu a dělá jí naschvály, mezi řidiči proto začala organizovat petici.

Před poštou se v Pelhřimově parkuje déle než dvacet let. Část plochy vlastní město a zbytek pozemků připadá soukromníkům. Dříve tu parkovné vybíraly obě strany, teď se ale může na městském pozemku parkovat zadarmo a po loňské změně majitele město požaduje, aby stála auta bezplatně i na soukromém pozemku. 

Úřady pod hrozbou pokut po majitelce požadují plochu oficiálně zkolaudovat jako parkoviště. To by ale obnášelo získat řadu povolení a investovat vysokou sumu, mj. do zabezpečení potoka. „Pokud to chce mít někdo jako podnikání, chce tam vybírat prostředky za parkování, musí to mít i zkolaudované,“ uvedl místostarosta Pelhřimova Tomáš Dufek (ODS). 

Reportáž Radovana Daňka (zdroj: ČT24)

Majitelka parkoviště Elizabet Bossová si stěžuje, že ji město hrozí pokutou až sto tisíc korun, přitom dříve stejnou plochu také využívalo bez kolaudace jako parkoviště. Město prý chce plochu prodat pro stavbu hypermarketu, a proto jí úřady začaly znepříjemňovat život hrozbami vysokých pokut. Řidičům proto dává podepsat petici. Místostarosta ovšem tuto verzi odmítá: „Rozhodně bychom tam nechtěli stavět nic jiného, protože víme, že těch ploch je málo. Zájmem města je, aby se tam parkovat dalo,“ ujišťuje Dufek.