Švýcarská firma chce dostavět plzeňský stadion, město je opatrné

Plzeň – Na městském fotbalovém stadionu v Plzni se možná bude zase stavět. Švýcarská společnost HRS Real Estate nabídla městu, že stadion dostaví – vytvoří novou hlavní tribunu včetně zázemí a dvou věží. Firma by současně chtěla přistavit obchodní dům s restaurací, konferenčním sálem a parkovištěm. Stadion by tak žil i mimo fotbalová utkání. Investor městu během dvou týdnů předloží návrh řešení a ekonomický rozbor.

Zda město švýcarskou nabídku přijme, není zcela jisté. Pro investora má být výdělečný především obchodní dům, který má vyrůst u stadionu. „Nejsem si jistý, jestli Plzeň unese další obchoďák a zda lokalita ve Štruncových sadech je pro něj nejlepším místem. Dále je tu problém příjezdové komunikace a to, že investor plánuje pro parkoviště dvě patra pod zemí v místě soutoku dvou řek, kde jsou silné spodní vody,“ shrnul možné námitky primátorský náměstek Petr Rund.

Současně však radnice chce dokončit rekonstrukci stadionu, kde byl loni odstraněn atletický ovál a hřiště se posunulo blíže k hlavní tribuně. Potřebných sto milionů na výstavbu dvou věží a rekonstrukci hlavní tribuny i zázemí však město nemá. V návrhu HRS se však mohou vyskytnout i jiné háčky než problematická výstavba.

Firma navhrla budoucí rozdělení majetku tak, že by sama vlastnila obchodní dům, společná firma města, klubu a investora by potom založila správcovskou firmu, která by určovala, co, kde a za jakých podmínek bude. Otázkou podle Runda je, zda by měla HRS získat nějaký nemovitý majetek v městském stadionu na pozemcích města. Dodal, že zatím není jasné, kdo by potom vlastnil a udržoval opravenou hlavní tribunu. „Jsem pro, aby se stadion dostavěl. Musí se ale nastavit systém tak, aby na tom Viktorka nebyla bita, aby město nebylo zatíženo zvýšenými výdaji, aby se vyřešily majetkové vztahy a investorovi se to vyplácelo. Problém není financování, ale udržování,“ shrnul náměstek Rund.

Hlavní stadionu
Zdroj: Petr Eret/ČTK

Dosavadní investice do stadionu podle Runda výrazně zviditelňují město a přinášejí i ekonomické efekty. „Na posledním zápase se Slavií bylo 11 600 diváků, hrálo se tu finále poháru,“ dodal.

Švýcarská firma v minulosti postavila například správní ústředí FIFA v Curychu a tamtéž také fotbalový stadion pro mistrovství Evropy, který vznikl na střeše obchodního centra.