Pochybení při opravě silnice kraj uznal

Praha - Součástí velké opravy silnice druhé třídy v Čelákovicích měla být i rekonstrukce asi půl kilometru Masarykovy ulice. Úsek už se ale před dvěma lety opravoval a žádný zásah nepotřebuje. Krajské úředníky na to upozornilo vedení města. Středočeský kraj pochybení přiznal a bude žádat o změnu projektu.

Lidé, kteří Čelákovicemi projíždějí, nedávno zrekonstruovanou silnici poznají. Úředníci o ní ale neměli ani tušení. Zahrnuli ji proto do projektu a stavební firma až donedávna počítala s tím, že ji bude znovu opravovat. „Město zásadně nesouhlasí, aby tento nový úsek, který je mimo jiné ještě v záruce, byl znovu odfrézován,“ říká místostarosta Čelákovic Miloš Sekyra. „Rekonstruovat pět set metrů hotové silnice považuji za plývání a nesmysl,“ dodává starosta města Josef Pátek. „Tuto zakázku řešily dva odbory, jak investic, tak dopravy, a bohužel odbor investic nevěděl o spolupráci s městem,“ přiznává mluvčí Středočeského kraje Berill Mascheková. 

Nesrovnalost odhalil kontrolní den. Město ale tvrdí, že se na chybu dalo přijít mnohem dřív, pokud by zástupci radnice mohli být členy hodnotící komise. „Jako město jsme měli být i účastníky výběrového řízení,“ argumentuje Miloš Sekyra. „Vzhledem k chybě v komunikaci nebylo město bohužel přizváno,“ uznává Berill Mascheková. 

Poté, co Česká televize na chybu v zakázce upozornila, přislíbilo vedení kraje, že půlkilometrový úsek ze zadávací dokumentace vyjme a cesta se znovu spravovat nebude. Tím se ušetří tři a půl milionu korun. „Máme podezření, že by nemusely tyto peníze zůstat na kraji,“ obává se Miloš Sekyra. „Zakázka byla dle zákona řádně vysoutěžena, vyhrála nejlevnější nabídka, tudíž tyto spekulace zásadně odmítám,“ oponuje tvrzení Berill Mascheková.   

Součástí rekonstrukce za dvaapadesát milionů korun je taky výstavba nového mostu přes čelákovický potok, hotovo by mělo být v říjnu.

Reportáž Lucie Komňacké (zdroj: ČT24)