Řeky poklesly, peřeje si vodáci užijí jen na Otavě

Sušice – Období jarního tání skončilo a hladiny řek poklesly. Kdo se bude chtít v příštích dnech vydat na vodu, dočká se dobrých podmínek na středních a spodních tocích většiny řek. Horní toky s peřejemi však vesměs nejsou sjízdné, výjimkou je Otava, která bude o víkendu splavná z Čeňkovy Pily.

Splavnost horního toku Otavy bude o víkendu ojedinělá, ale v turisticky nejvytíženějších úsecích dalších řek se nemusí vodáci obávat sucha. Sázava má pod Týncem 20 kubíků, Lužnice a Ohře se blíží letním průtokům. Pod Vyšším Brodem je bez problému sjízdná Vltava, registrovaní vodáci mohou zkusit i horní tok, ačkoli zde není mnoho vody. Labe je potom dobře sjízdné od Dvora Králové, Úpa od Bohuslavic a Jizera od soutoku s Kamenicí. Podle Vojtěcha Jančara z Českého kanoistického svazu se jí nemusí obávat ani vodáci v otevřených lodích.

Na vodu se lze vydat i na Moravě. Řeka Morava je bez problému sjízdná pod Bartoňovem, v úseku pod Hanušovicemi je mělko. Na Bečvu lze vyplout v Teplicích, na Dyji na Bulharu. Horší je situace na Odře a Opavě, které jsou sjízdné výhradně na dolních tocích. Většina ostatních toků je už bez vody, doplnil Jančar.