Podvodníci chtěli prodat pozemky pod Kyselkou

Karlovy Vary - Karlovarská policie zatkla dva podvodníky, kteří se pokusili prodat pozemky, na nichž jsou minerální vrty Korunní kyselky. Ty jim přitom nepatřily a zájemcům ze Slovenska předložili falešné doklady. Podvodníci chtěli připravit podnikatele o více než 50 milionů korun. Policie už oba obvinila.

Dnes policie zatkla svého bývalého kolegu z Chomutovska spolu s jeho kumpánem. Tvrdili, že vlastní pozemky s vrty pramenů Korunní kyselky. Dva Slováci jim uvěřili a postupně jim poslali pět miliónů korun. Měli za to získat předkupní právo i zajištěné smlouvy s údajnými odběrateli minerálky. Hlavní část peněz pak měli pachatelé dostat dnes dopoledne. Policie zatkla dva muže krátce po jedenácté hodině na parkovišti před jedním z karlovarských hypermarketů.

Společnost Karlovarská Korunní, které pozemky patří, se o chystaném podvodu dozvěděla vloni na podzim. „Pachatel byl původním vlastníkem, od kterého jsme kupovali tyto pozemky. Vymyšlené to měl dobře,“ říká ředitel Karlovarské Korunní Jaroslav Barvíř.

Dvojici Slováků se podvodníkům dařilo oklamat například díky falešným výpisům z obchodního rejstříku i z katastru nemovitostí. Policisté u obou mužů provedli domovní prohlídky. Na místě našli zbraně a všechny padělané dokumenty. Jedna z falešných smluv dokonce zavazovala nápojářské firmy k dennímu odběru 60 000 až 100 000 litrů minerální vody korunní za jednu korunu za litr.

„Těmito podvodnými smlouvami vlastně zadržené osoby vzbudily v poškozených osobách přesvědčení, že jde o lukrativní obchod s rychlou návratností investovaných peněz s výnosností v řádech desítek miliónů korun ročně,“ uvedla policejní mluvčí Andrea Kávová.

Reportáž Marka Štětiny (zdroj: ČT24)