Budovy bývalých pohraničních rot nikdo nechce

Jižní Čechy - Areál bývalé pohraniční roty v Borových Ladách se jihočeská policie marně snaží prodat. Cena komplexu budov, který v osmdesátých letech obývali vojáci, se už několikrát snížila - z původních 38 milionů korun na 18. Přesto o něj nikdo nemá zájem. Podobně PČR nabízí také rotu ve Stožci na Volarsku, v prvním kole za 41 milionů. Ministerstvo vnitra takto prodává celkem 62 objektů za 240 milionů.

Areál vyrostl začátkem 80. let, poslední čtyři roky je ale úplně prázdný. K rotě patří rozlehlý pozemek a řada dalších technických budov. Údržba zatěžuje rozpočet policie, proto se ho snaží prodat. „Zatím žádné zájemce nemáme,“ říká mluvčí jihočeské policie Jiří Matzner.

Původně měl o objekt zájem šumavský národní park pro stavbu ekologického centra pro hendikepované děti. Policie mu ho dokonce nabízela zadarmo. „Rekonstrukce by vyšla na desítky milonů a provoz by nebyl výdělečný, proto jsme od tohoto projektu upustili,“ vysvětluje mluvčí NP Šumava Pavel Pechoušek.

Podobné je to i s dalšími objekty, které ministerstvo vnitra, policie a hasiči prodávají. „Není o ně zájem,“ potvrzuje mluvčí ministerstva vnitra Vladimír Řepka. Hlavním důvodem, proč tyto domy chátrají, jsou podle realitních makléřů vysoká cena a mnohamilionové investice nutné pro jejich zprovoznění. „Cena 18 milionů je v tomto případě stále příliš vysoká,“ myslí si makléř Jan Stejskal.

Reportáž Veroniky Kabátové (zdroj: ČT24)