Regionální autobusy od června možná nepojedou do Prahy

Praha – Část regionálních autobusů, které svážejí cestující ze Středočeského kraje do Prahy, možná v červnu přestane jezdit. Středočeský kraj, který loni dal výpověď platnou ke konci letošního května všem autobusovým dopravcům i společnosti ROPID, která dopravu v okolí Prahy organizuje, se rozhodl výpověď odložit. ROPID však na pokyn pražského magistrátu nepodepsal dodatek ke smlouvě, který mu kraj předložil. Hrozí proto rozpad systému příměstské dopravy – zánik autobusových linek 300 a 400 a železničních linek S.

Kdyby se už nic nezměnilo, zanikly by ke konci května všechny autobusové linky, které pro Středočeský kraj zajišťuje ROPID. Nadále by bylo možné dostat se do Prahy pouze vybranými linkami Středočeské integrované dopravy nebo vlakem, kde by však zřejmě už neplatily jízdenky Pražské integrované dopravy. Praha chce, aby Středočeský kraj odložil všechny výpovědi až na rok 2014, aby mohlo proběhnout řádné výběrové řízení na autobusovou dopravu, kterou by uspořádaly oba regiony společně. Pokud kraj nevyhoví, ROPID přestane své služby poskytovat už ke konci května.

Vedení kraje tvrdí, že už připravilo nouzový plán, pokud se nedohodne na další spolupráci s ROPIDem. Dopravci, kteří dnes na linkách 300 a 400 jezdí, by tak podepsali krátkodobé dvoustranné dohody přímo s krajem. „V případě, že by některý dopravce nechtěl pokračovat, má Středočeský kraj k dispozici nabídky dopravců s dostatečnou kapacitou, kteří tyto linky převezmou,“ uvedla mluvčí krajského úřadu Berill Mascheková. Podle krajské opozice však takový provoz bude dražší než dosavadní smlouvy zprostředkované ROPIDem – i proto, že se jich už bude týkat vyšší DPH.

Pražští zástupci potom tvrdí, že i přes dílčí dohodu s dopravci může zánik příměstské části ROPIDu zajištění dopravy ohrozit. „Reálně hrozí problémy se zajištěním veřejné dopravy mezi Středočeským krajem a hlavním městem Prahou. V dubnu 2012 jsme nabídli Středočeskému kraji kompromisní odložení výpovědí tak, aby bylo možné vstoupit do výběrových řízení společně. Zároveň usilujeme o sloučení systémů veřejné dopravy na území Prahy i Středočeského kraje, neboť jen společný systém dokáže plně uspokojit potřeby lidí pohybujících se ve společném metropolitním regionu. Proto ještě jednou prosím zástupce Středočeského kraje o spolupráci při řešení příměstské dopravy tak, aby se nedotkla občanů žijících ve Středočeském kraji ani v Praze,“ uvedl primátorský náměstek Josef Nosek.

Situaci může změnit ústupek ROPIDu, resp. pražského magistrátu, nebo Středočeského kraje. Krajský úřad chce, aby ROPID podepsal dodatek smlouvy, který by odložil výpověď na únor příštího roku. Praha však žádá, aby kraj odložil všechny výpovědi až na konec roku 2014, do kdy by mohly Středočeský kraj a Praha uspořádat společný tendr na autobusovou dopravu. Podobný požadavek vznesla také krajská opozice. „Praha ani posléze středočeská města a obce nemohou podepsat prodloužení výpovědí na kratší dobu než do prosince 2014, protože by se dostaly do nevýhodné pozice,“ uvedl primátor Mladé Boleslavi a kandidát na hejtmana za ODS Raduan Nwelati.