Hasiči šetří, ale na úkor měst a obcí

Hradec Králové - Na povinné úspory u hasičů doplácejí obce a města. Stěžuje si i starosta Miletína na Jičínsku Miroslav Nosek. Podle něj se snižování rozpočtu profesionálních hasičů promítá do vyššího počtu výjezdů těch dobrovolných, a jejich zásahy hradí právě obce.

Cisterna miletínských hasičů nezahálí. V terénu je stále častěji. „Jezdíme i tam, kam dříve jezdili příslušníci hasičského záchranného sboru. Uklízíme například vozovky po dopravních nehodách,“ popisuje situaci zástupce velitele dobrovolných hasičů v Miletíně Tomáš Hlavatý. „My to přičítáme tomu, že se šetří na profesionálním hasičském záchranném systému,“ dodává starosta Miletína Miroslav Nosek.  

Jenom v letošním roce už Miletín za výjezdy dobrovolných hasičů zaplatil zhruba šedesát tisíc korun. Radnice navíc neplatí jenom výjezdy, ale také zaměstnavatelům hasičů za to, že dobrovolníci nepracovali, ale zachraňovali. „Ty výdaje stále narůstají a jednoho dne to už nebude mít kdo financovat,“ varuje Miroslav Nosek. „Být hasičem vyžaduje nadšení. Člověka to musí bavit, také to bere spoustu volného času,“ upozorňuje dobrovolný hasič Lukáš Dulínek.   

Že se rozpočet hasičského záchranného sboru snižuje je realita, ovšem na počty výjezdů dobrovolníků to vliv nemá. Tak reaguje generální ředitelství hasičů. „Jak budou dobrovolní hasiči zasahovat, se řídí hlavně požárním poplachovým plánem. V poslední době se tato pravidla neměnila,“ vysvětluje mluvčí Hasičského záchranného sboru ČR Nicole Zaoralová. 

Miletínští ale trvají na svém, posílají dopis ministrovi vnitra a dávají podněty, jak hasičům pomoci. „Například v západní Evropě dávají pojišťovny dvě až tři procenta ze svého zisku na hasičský záchranný systém,“ zdůrazňuje Miroslav Nosek.  

Změny chce Miletín prosadit společně s dalšími obcemi, které hodlá oslovit.

Reportáž Přemysla Šrámka (zdroj: ČT24)