Svatovítskou katedrálou zaznělo sedm zvonů. Znovu po 96 letech

Praha - Církev a věřící dnes v katedrále svatého Víta oslavovali 450. výročí od obnovení pražského arcibiskupství po husitských válkách. Mši, kterou vedl zvláštní papežský vyslanec vídeňský kardinál Christoph Schönborn, doprovázelo poprvé po dlouhých letech zvonění kompletní sedmero zvonů katedrály.

Nové zvony Dominik, Maria a Ježíš doplnily letos místa po zvonech, které chyběly od roku 1916. Areálem Pražského hradu se proto dnes neslo mnohem silnější zvonění, než na jaké jsou lidi zvyklí. Původní trojice byla roztavena. Kompletní sestava zvonila i v připomínku výročí posvěcení katedrály v roce 1929.

Ve svatovítské katedrále se rozezněly nové zvony
Zdroj: Stanislav Zbyněk/ČTK

„Slavíme jubileum obnovy. Nejen proto, že dnes po téměř stoleté přestávce zazněl kompletní zvuk zvonů svatovítského dómu. Rovněž a především jde o obnovu pražského arcibiskupství po bouřích sporů o duchovní dědictví Jana Husa,“ uvedl Schönborn. Upálení mistra Jana Husa, jehož kázání označila církev za kacířské, bylo po roce 1415 impulsem k nepokojům v českých zemích. Vyvrcholily válkou, v nichž proti sobě stály strana katolická a strana podobojí. Schönborn připomněl slova předchozího papeže Jana Pavla II., který vyslovil politování nad krutou smrtí Husa.

Mší se dnes připomínalo formální obnovení pražského arcibiskupství Ferdinandem I., které se odehrálo v září 1562, kdy byl jmenován Antonín Brus arcibiskupem. Předtím byl tento církevní úřad prázdný 140 let. „S opětovným obsazením pražského biskupského stolce se započal mohutný rozmach církevního života, katolická reforma. Jistěže ji velmi aktivně podněcoval a podporoval císařský dům, přesto však to byla doba ryzího náboženského rozkvětu,“ míní Schönborn.

Christoph Schönborn:

„Nová svoboda jen posílila starou komunistickou sekularizaci. Kde je dnes rozmach náboženství?“

Do katedrály přišli vedle zástupců církve z Německa, Polska, Slovenska, Rakouska, Běloruska, Ugandy či Indie též šéf české diplomacie Karel Schwarzenberg (TOP 09), ministryně kultury Alena Hanáková (STAN) či vdova po Václavu Havlovi Dagmar. Během oslav byla představena a požehnána nová vlajka pražského arcibiskupství.

Písemný pozdrav k výročí obnovení arcibiskupství zaslal do Prahy také papež Benedikt XVI. Povzbudil v něm mimo jiné péči o křesťanství a jeho rozšiřování.

Hrad otevřel jindy nepřístupné prostory veřejnosti

Jindy nepřístupné sály a salonky Pražského hradu si dnes přišlo prohlédnout na 4500 lidí. Reprezentační prostory byly zpřístupněné v rámci Dne otevřených dveří. Rodiny s dětmi i senioři se zajímali především o nástěnné malby, tapisérie, dobové obrazy, nábytek a další vybavení salonů.

I přes nepříznivé počasí a drobný déšť se ještě před otevřením vytvořila před Matyášovou branou, odkud byl vstup do reprezentačních prostor, dlouhá fronta. Desítky lidí s deštníky postávaly až na Hradčanském náměstí. Návštěvníci měli možnost prohlédnout si například Španělský a Trůnní sál, Brožíkův, Habsburský či Hudební salon. Přístupná byla i bývalá pracovna prezidenta T.G.Masaryka nebo Rudolfova galerie.