Podnikatele v Krušných horách děsí pravidla UNESCO

Jáchymov - Podnikatelům v Krušných horách dělá starosti takzvaná krajinná památková zóna. Měla by chránit památky, které se dostanou na prestižní seznam UNESCO. Nikdo ale zatím přesně neví, jak přísná budou nová pravidla. Vlekaři přitom teď startují úpravy a investice do rozvoje areálů.

Na jedné straně panuje obrovské úsilí zapsat unikátní hornické památky Krušnohoří na seznam UNESCO a přilákat do regionu nové turisty. Na straně druhé jsou však obavy a strach z nových pravidel. 

Adam Svačina, mluvčí Skiareálu Klínovec

„Už teď je hodně složité získat jakékoliv povolení třeba pro rozšíření sjezdovky. Pokud nastanou ještě horší podmínky, než jsou teď, bylo by to hodně velké znepříjemnění.“ 

Reportáž Antonína Bruštíka (zdroj: ČT24)

Podle místostarostky Jáchymova Ingeborg Štikové už v prvním kole zástupci města vyjednali, že omezení by se rozběhlých projektů a okolních lyžařských areálů neměla týkat. Zatím však není úplně jasné, co bude znamenat ochrana krajiny pro město a majitele domů. „Ministerstvu kultury a Národnímu památkovému ústavu jsme dali jakýsi bianco šek a v současné době vyjednáváme detailní podmínky, co všechno budeme muset splňovat,“ vysvětluje starosta Božího Daru Jan Horník. 

Tzv. zelená zóna má tvořit ochranné pásmo kolem památkové zóny. Její rozlohu podle ministerstva kultury určí pracovní skupina na základě studií. „Musí doporučit ministerstvu kultury ty součásti, které ministerstvo kultury dále legislativně uchopí právě do podoby krajinných památkových zón,“ vysvětluje náměstkyně ministryně kultury Anna Matoušková. 

„Teď nás čeká velice tvrdá a těžká vyjednávací práce,“ říká místostarostka Jáchymova. Zástupci krušnohorských obcí přitom usilují o to, aby například o opravách domů v nově chráněných oblastech rozhodovaly jen stavební úřady. Starostové pak předpokládají, že jasná pravidla budou znát do konce letošního roku.