Saští a čeští policisté společně pobývají v opuštěné celnici

Petrovice (Ústecko) – Na česko-německé hranici u Petrovic na Ústecku úřadují policisté z obou zemí v nově otevřeném společném operativním centru. Vzniklo v místě bývalé celnice zrekonstruované za statisíce korun. Čeští a saští policisté tak chtějí zlepšit vzájemnou spolupráci, dosud občas těžkopádnou.

Všichni policisté v petrovickém operačním centru ovládají oba jazyky. „Česká policie nabízí německým kolegům intenzivní kurzy češtiny zaměřené hlavně na odborné záležitosti. Máme tu díky tomu zatím tak tři kolegy, kteří mluví velmi solidně,“ řekl policista Jiří Škára. Dorozumívacím jazykem na společné služebně může být angličtina, častěji však každý hovoří svojí mateřštinou – a všichni kolegové mu rozumí. Čeština je však v menšině, o společnou služebnu se dělí dva republikoví policisté s dvojicí svých německých spolkových kolegů a dvěma příslušníky saského zemského sboru, v pracovní dny je doplňují ještě dva celníci – český a německý.

Úzká spolupráce české a německé policie je podle české strany důležitá. „Předáváme ročně skoro 300 lidí. Letos to bylo už kolem 90 lidí,“ upozornila vedoucí policejního oddělení mezinárodních vztahů Jana Čudová. Lépe však teď bude fungovat zejména drobnější práce. „Když nějaký český občan něco opomene, to znamená zapomene si vzít cestovní doklad, nemá řidičský průkaz,“ upřesnil policejní komisař Rudolf Kubec.

Reportáž Petry Tachecí (zdroj: ČT24)

Slavnostního znovuotevření někdejší celnice se zúčastnily policejní špičky obou zemí včetně saského ministra vnitra Markuse Ulbiga. Stačilo v ní zrekonstruovat tři hlavní místnosti. Opravy podle Jiřího Škáry řádově stály stovky tisíc korun, i když původní plán byl na čtyři miliony.

Podobná mezinárodní centra má Česká republika se všemi sousedními zeměmi. Pracují 24 hodin denně.